США наполягають на звільненні Тимошенко

02 травня 08:58

Держсекретар США закликає звільнити Тимошенко, а також інших членів її уряду, які перебувають у в'язниці. Гілларі Клінтон також просить владу забезпечити екс-прем'єру належне лікування.

 

США закликають звільнити екс-прем'єра України Юлію Тимошенко та інших членів її колишнього уряду. Про це йдеться в заяві держсекретаря США Гілларі Клінтон.

«Ми продовжуємо закликати до її звільнення, звільнення інших членів її колишнього уряду і відновлення їхніх повних громадянських і політичних прав», - сказала Клінтон у заяві.

За її словами, США глибоко стурбовані поводженням з Тимошенко та іншими ув'язненими членами її колишнього уряду.

«Фотографії Тимошенко, зроблені колишнім українським омбудсменом, ще більше ставлять під сумнів умови ув'язнення Тимошенко», - зазначила Клінтон.

«Ми закликаємо українську владу забезпечити надання Тимошенко негайної медичної допомоги у відповідній установі і просимо надати послу США доступ до неї», - підкреслила держсекретар США.

У мережі з'явилися знімки синців Тимошенко (фото)

Нагадаємо, що поштовхом до нової хвилі заяв стала поява в інтернеті фотографії Тимошенко, на яких екс-прем'єр демонструє сліди побоїв, нібито завданих їй у Качанівській колонії при транспортуванні в лікарню.

Прокурори ж стверджують, що сліди на тілі ув'язненої виникли в результаті «контакту з тупими твердими предметами», і Тимошенко можуть звинуватити в заподіянні побоїв самій собі.

Так, 30 квітня офіційний представник уряду Німеччини підтвердив, що канцлер ФРН Ангела Меркель ставить свою поїздку до України під час Чемпіонату Європи з футболу в залежність від долі Тимошенко. «Конкретних планів щодо поїздки, як і раніше немає», - сказав він, уточнивши, що подальше планування залежить від розвитку ситуації навколо ув'язненої Тимошенко.

До бойкоту Євро-2012 приєднався президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу. Зокрема, він проігнорує церемонію відкриття чемпіонату, яка відбудеться 8 червня 2012, слідом за Меркель свою поїздку в Україну скасував президент Чехії Вацлав Клаус.

Також європейські політики вирішили бойкотувати саміт держав Центральної Європи, який повинен пройти 11-12 травня 2012 р. у Ялті.

Європейський союз розглядає тюремний термін Тимошенко, що почався у жовтні 2011 р., як політично мотивований. Європейська влада також серйозно стурбована чутками про погіршення здоров'я колишнього прем'єр-міністра і побиття її тюремними охоронцями. !zn

Читайте також:

В Україні із солідарності з Тимошенко голодують більше 50 громадян

Україна знімає побої


Тимошенко: Я думала, що настали останні хвилини мого життя

В Італії закликають бойкотувати Євро-2012 через Тимошенко


Спроби пов'язати Євро-2012 з підписанням Угоди про асоціацію не допомагають конструктивному діалогу Києва і Брюсселя - представник України в ЄС