США закликали Єгипет прийняти конституцію "стримувань і противаг"

23 листопада 21:08

Президент Єгипту оприлюднив нову Конституційну декларацію, в якій главі держави делегуються виключно законодавчі повноваження. США закликали уряд Єгипту закласти в конституцію країни систему "стримувань і противаг", яка б дозволила уникнути концентрації влади в руках однієї людини або інституту.

 

США закликали уряд Єгипту закласти в конституцію країни систему "стримувань і противаг", яка б дозволила уникнути концентрації влади в руках однієї людини або інституту.

Увечері 22 листопада президент Єгипту оприлюднив нову Конституційну декларацію, в якій главі держави делегуються виключно законодавчі повноваження, а судові органи позбавляються наглядових функцій за діяльністю Консультативної ради (верхньої палати парламенту) і Конституційної комісії, яка розробляє основний закон Єгипту. Указами Мурсі також відновлено розслідування справ про злочини прихильників режиму Хосні Мубарака в ході подій весни 2011 року, знятий з посади генеральний прокурор республіки. Демократичні сили країни категорично відкинули Декларацію, назвавши укази Мурсі "переворотом". У країні проходять акції протесту проти рішення президента.

- «Новий фараон»: Президент Єгипту заборонив оскаржувати свої рішення

"Рішення і декларація, оприлюднені 22 листопада, викликають занепокоєння у народу Єгипту і міжнародного співтовариства. Однією з цілей революції були гарантії того, що влада не буде сконцентрована в руках однієї людини або інституту. Нинішній конституційний вакуум може бути усунений тільки прийняттям конституції, яка містила б систему стримувань і противаг, а також гарантувала б основні права, верховенство закону і забезпечувало б виконання Єгиптом міжнародних зобов'язань", - говориться в письмовій заяві офіційного представника держдепартаменту Вікторії Нуланд, опублікованій у п'ятницю у зв'язку з рішенням президента Єгипту.

США також закликали всіх учасників політичного процесу в країні подолати розбіжності і почати конструктивну співпрацю і "демократичний діалог". !zn

Читайте також:

«Новий фараон»: Президент Єгипту заборонив оскаржувати свої рішення


Президент Єгипту повернув собі повноваження і змістив вище армійське керівництво


Новий президент Єгипту має намір переглянути мирний договір з Ізраїлем