США припинили спроби переконати Ізраїль поновити мараторій на будівництво поселень

14 сiчня 12:26

Консультації Вашингтона з ізраїльською владою не принесли бажаного результату - Ізраїль не продовжить мораторій на будівництво єврейських поселень. Таким чином, умову відновлення мирних перемов з палестинцями виконано не буде. Про це сказав у інтерв'ю високопоставлений представник американської адміністрації.

 

Консультації Вашингтона з ізраїльською владою не принесли бажаного результату - Ізраїль не продовжить мораторій на будівництво єврейських поселень. Таким чином, умову відновлення мирних перемов з палестинцями виконано не буде. Про це сказав у інтерв'ю високопоставлений представник американської адміністрації.

Однак, за словами чиновника, це не означає, що США тепер припинять зусилля зі встановлення миру на Близькому Сході. Американська влада обіцяє шукати нові способи пожвавлення палестинсько-ізраїльських консультацій.

Цієї осені палестинці та ізраїльтяни повернулися за стіл перемов після дворічної перерви, однак перемови були майже одразу припинені через рішення Ізраїлю не продовжувати мораторій на будівництво поселень.

Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак сказав, що перемови ізраїльської влади з США відкладено, оскільки Вашингтон дуже зайнятий вирішенням проблем, пов'язаних з витоками секретного дипломатичного листування на сайті Wikileaks, а також різким загостренням відносин КНДР і Південної Кореї.

Проте офіційний представник Державного департаменту США Філіп Кроулі відкинув подібні припущення.

«Наша стратегія не змінилася, але ми цілком можемо змінити тактику, - зазначив Кроулі. - Ми вимагали  мораторій як умову для повернення до серйозних і тривалим перемов. Приклавши до цього чималих зусиль, ми дійшли висновку, що це не створює міцну основу для досягнення нашої спільної мети - широкої угоди».

«Ми маємо намір проводити подальші консультації з конкретних проблем із зацікавленими сторонами, і продовжимо шукати шляхи до довіри, яка, як ми сподіваємося, поступово дозволить їм проводити прямі перемови», - додав Кроулі.

Офіційний представник глави Палестинської автономії Махмуда Аббаса повідомив, що палестинці не можуть коментувати останнє рішення США, оскільки ще не вивчили його.

Проте представник Організації визволення Палестини в США Маєн Рашид Ерекат заявив, що Ізраїль потрібно примусити виконати міжнародне законодавство у питанні щодо поселеннь.

«Ми не терпітимемо продовження будівництва ізраїльських поселень на палестинських окупованих територіях, - сказав він. - Я не думаю, що позиція палестинців з цього питання може змінитися найближчим часом».

У листопаді адміністрація президента США Барака Обами запропонувала Ізраїлю кілька стимулів, серед яких постачання винищувачів і надання гарантій безпеки - в обмін на тримісячне продовження мораторію.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, у свою чергу заявив, що мораторій може бути продовжений, якщо палестинці визнають Ізраїль як єврейську державу. Адміністрація Палестинської автономії цю пропозицію відкинула.

На цей час немає інформації з Державного департаменту США про те, якою буде подальша стратегія Вашингтона.

Наступного тижня в американську столицю прибувають представники палестинців й ізраїльтян, а в п'ятницю державний секретар США Хілларі Клінтон виступить з промовою про ситуацію на Близькому Сході.

Оскільки палестинці все ж таки вирішили приїхати на перемови, вони усвідомлюють, що заклики продовжити мораторій на будівництво поселень ні до чого не привели.

Ізраїль окуповує Західний берег Йордану, зокрема Східний Єрусалим, з 1967 року. У 100 єврейських поселеннях на окупованих територіях проживає загалом близько 500 тисяч ізраїльтян.

Будівництво цих поселень суперечить міжнародному законодавству, хоча Ізраїль виступає проти такої оцінки.

На Західному березі Йордану проживає 2,5 мільйонів палестинців.

За матеріалами Би-Би-Си