США посилили санкції щодо Білорусі

12 серпня 05:53

Влада США розширила список економічних санкцій стосовно керівництва Білорусії.

 

Нові санкції торкнулися чотирьох білоруських державних підприємств: виробник добрив «Гродно Азот», виробник автомобільних шин ВАТ «Белшина», нафтопереробник «Нафтан» та виробник волокон ВАТ «Гродно Химволокно».

Справа в тому, що ці компанії контролюються державним концерном «Белнефтехим», щодо якого санкції вже діють.

Влада США заборонила своїм громадянам підтримувати з даними підприємствами ділові відносини. А американським банкам доведеться заморозити активи цих компаній, якщо такі знайдуться.

Окрім того, нові санкції передбачають чергове розширення списку білоруських чиновників, яким заборонено в'їзд до США. Їх активи в американських банках також будуть заморожені.

Ці нові заходи є відповіддю на продовження у Білорусі політичних репресій, що послідували за президентськими виборами 19 грудня 2010 року. Американські дипломати підкреслили, що вжиті заходи не спрямовані проти білоруського народу і закликали Президента Білорусі Олександра Лукашенка звільнити всіх політв'язнів.

Нагадаємо, влітку 2006 року розпорядженням Д.Буша США заблокували власність і активи десяти керівників уряду Білорусії, включаючи президента Олександра Лукашенка, голову КДБ Білорусії Степана Сухаренка, голову державної телерадіокомпанії Олександра Зімовського, міністра внутрішніх справ Білорусії Володимира Наумова, заступника голови адміністрації президента Наталії Пяткевич та інших.

20 січня Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій вимагає заборонити в'їзд до Європи білоруським чиновникам, суддям та керівникам силових структур, причетним до придушення заворушень після виборів президента Білорусі 19 грудня.

У свою чергу кілька членів Європарламенту планують прийняти звернення до керівництва Європейського мовного союзу з вимогою позбавити Білорусь права участі в європейському пісенному конкурсі «Євробачення».

21 січня білоруські парламентарії дали відповідь на резолюцію Європарламенту.

Раніше країни Євросоюзу бойкотували інавгурацію Лукашенка у зв'язку з переслідуваннями представників опозиції та громадянського суспільства в цій країні.

14 червня білоруська влада для боротьби з гострою економічною кризою заборонила вивозити з країни макулатуру.