США незабаром перестануть бути єдиним світовим лідером, - Грищенко

09 березня 11:04

На думку глави МЗС, геополітична криза сучасного світу — це насамперед криза лідерства, оскільки зараз створюється нова система міжнародних відносин.

 

Наразі створюється нова система міжнародних відносин, в якій Сполучені Штати втрачають роль яскраво вираженого світового лідера. Про це міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко пише у своїй статті для видання ZN.UA.

«Геополітична криза сучасного світу - це насамперед криза лідерства. Двополюсний світ канув у Лету. Туди ж подівся і однополюсний. Прогноз про те, що їм на зміну приходить багатополюсний, видається ймовірним, але швидше - на перспективу», - зазначив міністр.

На його думку, наразі світ не має вираженого геополітичного лідера. «США та ЄС зосередилися на собі, а молоді «тигри» ще не виробили традицій експансіоністської політики на глобальному рівні. В геополітичному розумінні ми знову-таки стоїмо на порозі нової реальності, яка не обов’язково буде зі знаком «плюс», - вважає Грищенко.

Глава МЗС зазначив, що стрімкий економічний розвиток Китаю сприятиме перегляду США та, меншою мірою, ЄС їх глобального порядку денного.

«Відбувається децентралізація глобального впливу, створюється нова система міжнародних відносин, в якій США, як і раніше, будуть невіддільною частиною, але вже більшою мірою як посередник. І, судячи з риторики Вашингтона, він до цієї ролі морально готовий. Сполучені Штати не втратять місця глобального лідера. Але перестануть бути єдиним лідером», - прогнозує Грищенко.

Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Костянтина Грищенка «Стратегічна рівновага як шанс України у багатополярному світі». !zn

Читайте також:

США захищають свою економіку від експансії китайських товарів. Ціна питання - $4 млрд

США випробують на Ірані нову «суперзброю»

Росія і США поміряються зброєю: Штати готові озброювати сирійську опозицію

США планують захистити себе від боргового кризи в єврозоні