Росія і США поміряються зброєю: Штати готові озброювати сирійську опозицію

08 лютого 09:23

Росія і США можуть стати суперниками у перегонах озброєння Сирії.

 

У справі врегулювання збройного конфлікту у Сирії, Росія і США можуть виявитися суперниками не тільки на політичному полі, а й на полі битви.

Москва, як відомо, давно і стабільно постачає Дамаску озброєння, підкреслюючи, що і в нинішній ситуації не бачить підстав припинення постачань. Однак в останні дні кілька високопоставлених американських чиновників дали зрозуміти, що можуть почати озброювати сирійських повстанців, які домагаються повалення режиму Башара Асада.

Днями сенатор-республіканець Джон Маккейн запропонував розглянути можливість таємного постачання заколотникам зброї. На тиждень раніше про те саме говорив сенатор Джо Ліберман, який залишив Демократичну партію.

На це різко відреагувала представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд, зазначивши, що і президент Барак Обама, і держсекретар Гілларі Клінтон абсолютно чітко дають зрозуміти, що не вважають нарощування зброї у Сирії відповіддю.

«Ми вважаємо, що відповіддю може стати створення національної демократичної коаліції, припинення насильства, виведення танків режиму з міст, а потім повернення спостерігачів Ліги арабських держав», - сказала вона.

При цьому у Держдепі підкреслюють, що країни, які торгують зброєю з Сирією, роблять велику помилку і «стають на неправильний бік історії». Йдеться, насамперед, про Росію, яка на тлі нинішнього загострення встигла поставити Дамаску «найпотужнішу і непереможну» зброю у вигляді берегових комплексів «Бастіон» з надзвуковими крилатими протикорабельними ракетами «Яхонт», а також підписати контракт на постачання 36 навчально-бойових літаків Як-130.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запевнив, що постачання російської зброї до Сирії не позначаться на балансі сил у близькосхідному регіоні.

«Що б ми не продавали Сирії - це не змінювало співвідношення сил до «арабської весни», це не зачіпає ситуацію у країні, те, що ми постачаємо, - це не стрілецька зброя, це не те, що використовується у конфлікті», - сказав він.

Сирія є найбільшим експортером російських озброєнь у регіоні. Найбільші контракти підписано на постачаня 24 винищувачів МіГ-29М/М2 і восьми дивізіонів комплексів ППО «Бук М2Е». !
zn

Читайте також:

ЄС посилив санкції проти Сирії

Генсек ООН закликав президента Сирії «припинити вбивати свій народ»

Росіяни доставили режиму Асада чергову партію зброї