США дали Ірану останній шанс уникнути військових дій. Росія вже готова до війни

14 березня 08:37

США готові почати війну з Іраном, якщо у квітні їхні вимоги не буде виконано. Росія про всяк випадок уже підготувалася до іранської війни: існує якийсь надсекретний план, що стосується захисту громадян країни.

 

Заплановані на квітень переговори Ірану з шісткою міжнародних посередників - останній шанс для Тегерана уникнути війни. Прохання донести цю думку до іранської влади, з якою сам Вашингтон не підтримує відносини, надійшла на адресу глави МЗС РФ Сергія Лаврова від держсекретаря США Гілларі Клінтон.

Точна дата і конкретне місце проведення переговорів ще обговорюються. Але їхній порядок не секрет: іранська ядерна програма і її можливе використання у військових цілях, а також питання допуску інспекторів МАГАТЕ на об'єкт Парчін, пише Коммерсант.

У Москві офіційно вважають за краще не говорити про квітневу зустріч як про «останній шанс». «Сказати так - означає розписатися у власному непрофесіоналізмі. Ніколи не буває останнього шансу. Все впирається у політичну волю, і Росія робить все, щоб воля ця не зникала, а посилювалася», - заявив заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков.

США випробують на Ірані нову «суперзброю»

Публічно закликаючи до миру, Росія про всяк випадок уже підготувалася до іранської війни. «Ми прорахували дії на випадок війни з Іраном. На цей випадок існує мобілізаційна готовність», - запевнив чиновник Міноборони. Небезпеку він бачить в тому, що з Ірану в Азербайджан, який межує з РФ, де «ще не прийшли до тями з часів Карабаху», хлине величезна кількість біженців. Головне ж, вважає військовий, бойові дії в Ірані «можуть ускладнити і без того непросту ситуацію на Кавказі». «Можливо, доведеться закривати якісь дірки. А це вже реальні життя наших солдат», - зазначив він.

Наявність у Москви плану дій на випадок, якщо по Ірану буде завдано удару, підтвердив і високопоставлений дипломат, який брав участь в його підготовці. За його словами, відповідна програма розроблена міжвідомчою комісією і стосується захисту громадян РФ. Хто з російських держчиновників працював над документом і як він називається, співробітник МЗС повідомити відмовився. Папір, пояснив дипломат, має гриф «цілком таємно».

Поїздка Сергія Лаврова у Нью-Йорк внесла визначеність не тільки у ситуацію навколо Ірану, а й прояснила майбутнє Сирії, принаймні, найближче. На минулому засіданні Радбезу ООН, стало зрозуміло, що Дамаску інтервенція поки не загрожує.

Голови МЗС хоч, які брали участь в засіданні, і засудили у досить різких виразах дії сирійської влади і особисто Башара Асада, погодилися дочекатися, чим закінчиться місія колишнього генсека ООН Кофі Аннана. Днями він відвідав Сирію, де зустрівся як з опозицією, так і з Башаром Асадом, якому передав мирні ініціативи. Вони містять умови, які погоджені паном Лавровим з Лігою арабських держав 10 березня у Каїрі і передбачають припинення насильства з усіх сторін, доставку гуманітарної допомоги під егідою ООН, вироблення механізму моніторингу за припиненням вогню, який візьмуть влада і опозиція. Відповідь на ці пропозиції Башар Асад пообіцяв дати у найближчі дні, натякнувши, що вона буде «конструктивною».

Щоправда, у Москві тимчасове послаблення тиску на Сирію схильні пояснювати іншим фактором. Для США зараз важливо гідно вийти з сирійської ситуації. Американці розуміють, що Ізраїль вдарить по Ірану. А дві війни у регіоні - це вже занадто.

Раніше міністр оборони США Леон Панетта заявив, що, за його даними, Ізраїль може провести військову операцію проти ядерних об'єктів Ірану в кінці весни - початку літа поточного року.

У свою чергу президент США Барак Обама закликав ізраїльське керівництво не поспішати з війною і дати час санкціям. На його думку, можливості мирного вирішення конфлікту все ще не вичерпані. Проте Нетаніяху, виступаючи у Вашингтоні, вже заявив, що часу практично не залишилося, а всі методи тиску на Іран довели свою неефективність.

Іранські офіційні особи при цьому фактично підтверджують правоту Нетаніяху, заявляючи, що ніякі санкції не змусять їхню країну відмовитися від продовження досліджень в ядерній сфері.

Захід та Ізраїль підозрюють Іран у намірі розробити і створити ядерну зброю. Тегеран подібні підозри категорично відкидає, заявляючи, що його ядерна програма має виключно мирний характер. !zn

Читайте також:

Нетаніяху назвав приблизні терміни удару по Ірану


Обама «прозоро натякнув», що США підтримають Ізраїль у разі бомбардувань Ірану

США випробують на Ірані нову «суперзброю»


Глава Пентагону: США готові застосувати силу, якщо Іран не зупинить ядерну програму