США прийняли до уваги вирок Пукачу, але чекають покарання замовників вбивства Гонгадзе

31 сiчня 14:39

США сподіваються, що українська влада продовжить займатися справою Гонгадзе, щоб притягнути до відповідальності тих, хто замовляв викрадення і вбивство журналіста.

 

Сполучені Штати Америки висловлюють надію, що Україна продовжить розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, для того, щоб до відповідальності були притягнуті замовники цього злочину, йдеться в заяві американського уряду, текст якої у четвер, 31 січня поширило посольство США у Києві.

"Ми приймаємо до уваги засудження і вирок Олексію Пукачу за його роль у вбивстві Георгія Гонгадзе. Слід схвалити цю новину, і ми сподіваємося, що українська влада продовжить займатися цією справою, щоб притягнути до відповідальності тих, хто замовляв викрадення і вбивство Георгія Гонгадзе", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 28 січня Печерський райсуд Києва визнав винним у вбивстві Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача. Суд засудив Пукача до довічного ув'язнення, а також стягнув з нього 500 тисяч гривень (62,5 тисячі доларів) моральної шкоди на користь сім'ї Гонгадзе і позбавив звання генерал-майора.

Замовників злочину досі не встановлено.

Після винесення вироку Пукач визнав причетність до злочину колишнього президента Леоніда Кучми і екс-голови Верховної Ради Володимира Литвина, порадивши запитати у них про мотиви вбивства.

Як відомо, незабаром після виявлення обезголовленого тіла Гонгадзе в листопаді 2000 року в лісі під Києвом, було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження "розібратися" з журналістом.

Суд відмовився визнати записи Мельниченка доказами. Кучма і Литвин відкидають свою причетність до вбивства Гонгадзе. !zn

Читайте також:

Мельниченко пообіцяв новий компромат на Кучму, Литвина і Ющенка

В ОБСЄ закликали знайти і покарати замовників вбивства Гонгадзе

Адвокат Кучми запевнив, що його підзахисний не причетний до вбивства Гонгадзе

Пукач може опинитися в одній з колонії Луценка