Справа ЄЕСУ може потрапити до суду на початку квітня

26 березня 11:43

Матеріали кримінальної справи щодо діяльності ЄЕСУ можуть бути передані до суду на початку квітня. Захист не виключає, що такий поспіх пов'язаний з можливістю виправдання Тимошенко при розгляді касації щодо «газової справи» у Вищому спеціалізованому суді.

 

Матеріали кримінальної справи проти колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України» можуть бути передані до суду вже на початку квітня. Про це заявив один із захисників Тимошенко Олександр Плахотнюк.

«Я змушений констатувати і з великою імовірністю стверджувати, що дана справа, незважаючи на масу клопотань захисту і на докази, які додатково надані захистом, вже на початку квітня може опинитися в суді», - зокрема сказав він.

Адвокат вважає, що такий поспіх з передачею справи до суду обумовлено можливістю виправдання Тимошенко при розгляді касації щодо «газової справи» у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ, яка повинна початися 15 травня. «Я вважаю, що все буде робитися, щоб до 15 травня отримати ще один вирок Тимошенко», - заявив Плахотнюк.

При цьому він розцінив як передчасну інформацію голови СБУ Ігоря Калініна про те, що матеріали даної справи можуть бути в принципі передані до суду, а також охарактеризував його заяву про те, що нібито зібрано достатньо доказів провини Тимошенко у даній справі, як «тиск на суд і захист».

Плахотнюк нагадав, що 28 березня закінчується встановлений судом термін Тимошенко і її захисту для ознайомлення з матеріалами справи. У той же час, за його словами, Тимошенко через стан здоров'я не може знайомитися з матеріалами справи «у такому режимі, як здорова людина».

Окрім того, адвокат підкреслив, що Тимошенко 16 березня зробила заяву про залучення його в якості захисника. За його словами, на сьогоднішній день вже нібито існує рішення про його допуск. Разом з тим, Плахотнюк зазначив, що він не в змозі за три дні ознайомитися з 70 томами матеріалів «справи ЄЕСУ».

Нагадаємо, стосовно Ю.Тимошенко порушено кримінальну справу за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України. В СБУ підкреслюють, що підставою для порушення нової кримінальної справи проти екс-прем'єра України, лідера партії «Батьківщина» Ю.Тимошенко став лист Міноборони РФ Кабінету міністрів, в якому порушувалося питання погашення заборгованості ЄЕСУ на суму 405,5 млн дол.

За інформацією СБУ, обвинувачення у цій справі Ю.Тимошенко було пред'явлено 12 жовтня.

Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович повідомляв, що у міністерстві фінансів немає ніякої інформації, яка б підтверджувала надання державних гарантій за зобов'язаннями корпорації ЄЕСУ.


17 листопада Вищий спеціалізований суд визнав незаконним закриття в 2004 році кримінальної справи проти оточення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко - Геннадія Тимошенка, а також трьох керівників корпорації ЄЕСУ. Разом з тим, Вищий спецсуд припинив провадження у цих справах у зв'язку із закінченням терміну давності. !zn

Читайте також:

Тимошенко готують новий термін - 15 років за державну зраду

СБУ зібрала докази провини Тимошенко у справі ЄЕСУ

Якщо Тимошенко відмовиться працювати у колонії, з нею «проведуть виховну роботу»