Спостерігачі «Опори» підрахують всіх виборців, які прийдуть на дільниці

20 серпня 12:58

Щоб влада штучно не збільшувала реальну явку виборців, спостерігачам мережі «Опора» видадуть недорогі спеціальні клавіші, як у стюардес, для підрахунку кількості виборців.

 

Спостерігачі Громадянської мережі «Опора» будуть рахувати кожного виборця, який прийде на дільницю голосувати на парламентських виборах. Про це повідомила координатор виборчих програм мережі Ольга Айвазовська на прес-конференції у Хмельницькому.

За її словами, це робитиметься для того, щоб влада штучно не збільшувала реальну явку виборців.

«Відкрию вам секрет: на виборчих дільницях будуть присутні по два наших спостерігача, яким плануємо закупити недорогі спеціальні клавіші, як у стюардес, для підрахунку кількості виборців», - заявила координатор виборчих програм ГМ «Опора». Вона також підкреслила: «Для контролю явка не менш важлива, ніж сам результат виборів».

- На виборах українцям покажуть в онлайні процес голосування, але не підрахунок голосів

Також Айвазовська висловила думку, що замість встановлення на виборчих дільницях камер відеоспостереження було б доцільніше запровадити стенографування засідань окружних виборчих комісій (ОВК).

«Відеоспостереження у приміщенні ОВК, де часто на підвіконнях сидять люди і щось домальовують в протоколах, є неефективним. Юридичних наслідків воно практично не тягне. Щоправда, у виборчому законі зазначено, що за подібні вчинки передбачено покарання у вигляді 6 років ув'язнення. Як правило, все закінчується круговою порукою, а факт фальсифікації не доводиться. На мою думку, більший ефект дало б введення стенографування засідань ОВК», - сказала Айвазовська.

Вона також висловила сумнів, що партія влади впорається за два місяці з облаштуванням цих камер відеоспостереження. «Адже тут слід враховувати налаштування інтернету на виборчих дільницях, передачу даних на ЦВК, контроль за апаратурою. Це цілий комплекс і в даний час ми не бачимо практичних дій з боку влади», - зазначила Айвазовська. !zn

Читайте також:

Центрвиборчком завершив реєстрацію: на 450 місць у Раді претендує 5771 кандидат

Центрвиборчком зареєстрував вже більше 100 офіційних спостерігачів

«Опора» закликала встановити відеоспостереження підрахунку голосів на виборах