Спостерігачі від CIS-EMO визнали парламентські вибори в Україні незавершеними

21 березня 12:32

Місія CIS-EMO вважає парламентські вибори в Україні юридично незавершеними через 5 проблемних округів.

 

Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO стурбована тим, що Верховна Рада досі не призначила дату виборів у 5 проблемних округах. Про це повідомив заступник директора CIS-EMO Олег Верник.

"CIS-EMO - єдина місія міжнародного спостереження, яка на даний час не оприлюднила свій фінальний звіт щодо парламентських виборів 2012 року", - нагадав він.

"Ми це робимо свідомо, тому що вважаємо, що ці вибори юридично не є завершеними - залишаються 5 округів, де досі не обрані депутати у мажоритарних округах через зловживання, порушення демократичних стандартів, українського законодавства", - заявив він.

"Наша місія публічно оголосила, що ми продовжуємо фактичне спостереження за цими 5 округами, і тільки після того, як цей процес буде завершений, у нас виникнуть підстави для згортання і остаточного закриття нашої місії на парламентських виборах 2012 року", - пояснив він.

За його словами місія CIS-EMO продовжує уважно стежити за ходом подій навколо виборів у зазначених 5 округах.

"Чесно кажучи, нас дійсно певним чином напружує і турбує ситуація, через яку український парламент повільно підходить до остаточного вирішення проблеми навколо виборів до цих проблемних округів і призначення, нарешті, дати цих виборів. Постійно ця тема відкладається і відкладається, саме тому ми не можемо вважати, що ці вибори завершені", - ще раз підкреслив він.

Як відомо, у 5 одномандатних округах ЦВК визнав неможливим встановити результати парламентських виборів, які пройшли 28 жовтня 2012 року, а Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори у цих округах.

Мова йде про округи №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), 223 (Київ, Шевченківський район).

Вибори народних депутатів пройшли в Україні 28 жовтня. Вибори пройшли за змішаною системою: 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - у мажоритарних округах. В даний час у ЦВК в електронному вигляді надійшли 99,95% протоколів за партійними списками і 99,62% - в одномандатних округах. !zn

Читайте також:

Опозиція готова брати участь в перевиборах, якщо таким буде рішення суду

У "проблемних" округах вже почали скуповувати голоси виборців