Співробітників "Укрспецекспорту" заарештували у Казахстані на 10 діб, звинувачення поки не висунуто

04 лютого 12:00

Казахський суд заарештував на 10 діб двох співробітників "Укрспецекспорту" для додаткових слідчих дій.

 

У Міністерстві закордонних справ України підтверджують затримання двох співробітників "Укрспецекспорту" у Казахстані.

"28 січня 2013 року пройшло судове засідання у районному суді м.Астана, за результатами якого прийнято рішення продовжити термін перебування затриманих під вартою до 10 діб для проведення додаткових слідчих дій", - повідомив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

За інформацією відомства, наразі офіційні звинувачення українцям не висунуто.

МЗС інформує, що місцеві компетентні органи в Астані затримали двох співробітників "Укрспецекспорту" 26 січня 2013 року. "Посольство України у Казахстані вживає заходів у контексті забезпечення консульського супроводу зазначеної справи. Стан здоров'я затриманих громадян України задовільний. Скарги з приводу умов утримання відсутні, вони забезпечені адвокатами", - підкреслив Перебийніс.

За словами представника відомства, справа перебуває на особливому контролі департаменту консульської служби МЗС і посольства України у Казахстані.

Як раніше повідомляли джерела ZN.UA, два високопоставлених співробітники "Укрспецекспорту" були затримані за підозрою у великому хабарі ще тиждень тому в аеропорту Астани.

За словами джерела, представники "Укрспецекспорту" провели зустріч з посадовою особою, що представляла казахську владу, і передали їй подяку за сприяння у реалізації контрактів.

Процес передачі грошей був задокументований казахськими спецслужбами. Під час затримання чиновника були отримані імена людей, які передали йому гроші, після чого українці були затримані в аеропорту, а потім рішенням суду і арештовані, оскільки мова йде про хабар посадовій особі.

За інформацією з різних джерел, сума хабара становила 200 тисяч доларів.

Міністерство оборони Казахстану вже офіційно підтвердило, що підозрюваний в отриманні хабара Алмаз Асенов - керівник головного управління озброєнь оборонного відомства країни.

Компанія "Укрспецекспорт" - уповноважений державою посередник, який здійснює зовнішньоекономічну діяльність у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення, а також товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю. !zn

Читайте також:

Двох високопоставлених співробітників "Укрспецекспорту" заарештували у Казахстані

У Домініканській республіці застрелено співробітника "Укрспецекспорту"

У найближчі п'ять років обсяги замовлень "Укрспецекспорту" складуть 5 млрд доларів, - Саламатін