Сирію виключили з Організації ісламського співробітництва

16 серпня 06:17

На саміті країн Організації ісламського співробітництва у Мецці (Саудівська Аравія), більшістю голосів було прийнято рішення про тимчасове виключення Сирії з ОІС.

 

Членство Сирії в Організації ісламського співробітництва (ОІС) призупинено. Така заява міститься в комюніке, прийнятому 15 серпня за підсумками саміту країн-членів ОІС, що проходив у Мецці. При цьому повідомляється, що лідери країн-членів ОІС не підтримали ідею силового втручання у ситуацію в Сирії.

Раніше за призупинення членства Сирії в цій організації висловилися глави зовнішньополітичних відомств країн-членів ОІС, чия зустріч пройшла напередодні саміту.

Тоді повідомлялося, що рішення про виключення Сирії з ОІС підтримала абсолютна більшість міністрів. Проти висловився лише глава МЗС Ірану, що вважається головним союзником правлячого режиму Сирії в регіоні.

Організація ісламської співпраці існує з 1969 року. Членами ОІС є майже 60 держав, у тому числі практично всі близькосхідні країни, а також середньоазіатські республіки колишнього СРСР.

Конфлікт в Сирії триває з березня 2011 року, його жертвами стали, за даними ООН, 16 тисяч осіб. Західні країни і ряд арабських держав через РБ ООН домагаються відходу Асада, вважаючи, що це зупинить насильство. Росія і Китай побоюються, що зовнішнє втручання в ситуацію в Сирії і втрата державності призведуть до розростання конфлікту.

Читайте також:

США підтримають Ізраїль в разі атаки на Іран

США гарантували Ізраїлю, що Іран не створить атомну бомбу

Від Башара Асада тікають соратники: слідом за прем’єр-міністром до повстанців перейшов великий чиновник