Сирійці захопили посольство Росії в Лівії, протестуючи проти вето в Радбезі ООН

05 лютого 13:53

Російське посольство в Тріполі захоплено сирійцями, обуреними блокуванням Росією резолюції Радбезу ООН.

 

Близько двохсот сирійців увірвалися до Посольства Росії в лівійській столиці Тріполі. Про це повідомляє Agence France-Presse.

Нападники підняли над резиденцією російського посла прапор сирійської опозиції. Натовп скандував антиросійські гасла на знак підтримки резолюції Радбезу ООН щодо Сирії, яку Росія і Китай заблокували напередодні.

При цьому, як заявив представник Сирійської національної ради (одного з координуючих органів опозиції), жодних насильницьких дій стосовно співробітників російського посольства не було.

З різким засудженням позиції Росії та Китаю щодо Сирії виступили в неділю офіційні представники США, Великої Британії та Франції. Вони висловили думку, що дії Росії та Китаю можуть призвести до ескалації протистояння всередині Сирії, яке в будь-який момент може перейти у громадянську війну.

Глибоке співчуття з приводу вето висловив і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, зазначивши, що подібні прецеденти підривають імідж організації. Також позицію Москви засудила Організація ісламського співробітництва, в якій Росія є учасником-спостерігачем.

Проект резолюції, щодо якої пройшло голосування в Радбезі ООН, розроблений Лігою арабських держав за підтримки країн Європи. Він покликаний, за словами авторів, зупинити насильство в Сирії, де з березня 2011 року тривають масові акції протесту. !zn

Читайте також

Росія і Китай заблокували резолюцію ООН по Сирії


Міжнародний суд дозволив судити сина Каддафі в Лівії

ООН закликає Лівію запобігти поширенню розкраденої зброї