Сирійський конфлікт сягнув столиці. У Дамаск введена бронетехніка, на вулицях йдуть бої (відео)

16 липня 13:59

Зіткнення між армією і збройною опозицією відбуваються прямо посеред білого дня. У кількох районах Дамаска йшли бої із застосуванням мінометів. Через зіткнення тимчасово закриті автомагістралі, що сполучають столицю Сирії з міжнародним аеропортом.

 

Конфлікт у Сирії, що триває вже 16 місяців, минулої неділі сягнув столиці країни - Дамаска. Зіткнення між армією і збройною опозицією відбуваються прямо посеред білого дня. Бої йдуть відразу у декількох кварталах - Кфар, Мідан, Тадамон. У понеділок прийшли повідомлення про напади у передмісті Катана.

Через зіткнення тимчасово закриті автомагістралі, що сполучають столицю Сирії з міжнародним аеропортом, що також є безпрецедентною подією, розповів журналістам активіст Мустафа Оссо, який знаходиться в Сирії.

Інший житель Дамаска зазначив, що якщо раніше у місті виникали окремі сутички, офіційна влада продовжувала твердо утримувати контроль над столицею, і зіткнення відбувалися в основному у нічний час. Тепер же бої йдуть посеред дня, що говорить про те, що повстанці відчувають себе все більш впевнено.

Минулої неділі міжнародні агентства повідомили, що в кількох районах Дамаска йшли бої із застосуванням мінометів між армією Сирії і бойовиками. Про те, що в столицю вперше з початку конфлікту в Сирії введені армійські вантажівки і бронетехніка, повідомив і голова сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини (OSDH), що базується в Лондоні, Рамі Абдурахман. Активісти назвали ці бої одними з найбільш запеклих за всю сирійську кризу.

За словами активістів, влада жорстко придушує повстання деяких районів, що встали на сторону антиурядових військ. Після недільних сутичок Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що відтепер розцінює конфлікт у Сирії як громадянську війну і вимагає дотримання на території країни міжнародного гуманітарного права.


Нагадаємо, антиурядові протести в Сирії, що переросли у збройну боротьбу опозиції з армією, тривають більше року. Повідомлення про нові збройні інциденти і жертви надходять регулярно, незважаючи на те, що з середини квітня, відповідно до плану спецпредставника ООН Кофі Аннана, у країні оголошено перемир'я, за дотриманням якого покликані стежити спостерігачі ООН.

За даними ООН, число жертв конфлікту у Сирії перевищило 12 000 осіб, близько 230 000 стали біженцями, близько мільйона потребують гуманітарної допомоги. Сирійська влада заявляє, що в зіткненнях з озброєною опозицією загинули більше 2,5 тисячі військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів Сирії, проти яких діють добре озброєні бойовики, а число жертв серед мирного населення перевищило 3,2 тисячі осіб.

Читайте також:

Червоний хрест розцінює конфлікт у Сирії як громадянську війну

Чотири генерали втекли з урядової армії Сирії

Опозиція Сирії заявила про вбивство владою понад 200 осіб

Західні країни пред'явили Асаду ультиматум