Сирійські повстанці оголосили про початок повномасштабної військової операції

17 липня 07:12

У заяві Вільної сирійської армії йдеться, що представники збройної опозиції почали проводити "атаки на всі пости сил безпеки в містах і за їхніми межами, вступати в зіткнення з військами і закликати їх до капітуляції". Розпочата операція є "першим стратегічним кроком до того, щоб привести Сирію у стан повної громадянської непокори".

 

Сирійські повстанці оголосили про початок повномасштабної військової операції під назвою "Вулкан Дамаска і землетруси Сирії" у відповідь на дії уряду президента Башара Асада, говориться у заяві Вільної сирійської армії.

У ній наголошується, що представники збройної опозиції почали проводити "атаки на всі пости сил безпеки у містах і за їхніми межами, вступати у зіткнення з військами і закликати їх до капітуляції".

Повстанці також закликали блокувати всі міжнародні траси, щоб перекрити маршрути постачання. У заяві йдеться, що ця операція є "першим стратегічним кроком до того, щоб привести Сирію у стан повної громадянської непокори".

Раніше повстанці заявили, що під їхнім контролем перебувають два квартали Дамаска - МЗС і Тадамон. При цьому один з місцевих активістів на ім'я Абу Мусаб повідомив агентству АФП, що урядові війська намагаються захопити район МЗС, використовуючи гранатомети і важку техніку. Він зазначив, що нинішні зіткнення є "поворотним пунктом" у повстанні проти режиму Асада.

- Сирійський конфлікт сягнув столиці. У Дамаск введена бронетехніка, на вулицях йдуть бої (відео)

У свою чергу, сирійська влада заявила, що ніколи не здасть столицю країни.

"Вам ніколи не вдасться роздобути Дамаск", - говорить заголовок близької до уряду газети "Аль-Ватан".

Про ситуацію в Дамаску приходить суперечлива інформація. Міжарабський телеканал "Аль-Арабійя" повідомляв, що звуки стрілянини були чутні напередодні ввечері на площі Марджі в центрі міста, однак жителі столиці виклали в інтернеті відеоролик, знятий на цій площі - ніяких свідоцтв про напруженість в цьому районі немає. Район був освітлений і абсолютно спокійний.

Разом з тим, офіційний представник держдепартаменту США Патрік Вентрелла визнав передчасність звинувачень на адресу сирійської влади у масовому вбивстві мирних жителів у сирійському селі Тарамсех на минулому тижні, яку в різкій формі дала держсекретар США Гіларі Клінтон. За його словами, для правильної оцінки подій потрібно дочекатися остаточної доповіді від місії ООН зі спостереження у Сирії.

- Опозиція Сирії заявила про вбивство владою понад 200 осіб

Як повідомлялося, у середу в РБ ООН буде винесено на голосування проект резолюції щодо Сирії, підготовлений західними країнами, що передбачає застосування розділу 7 Статуту ООН, незважаючи на те, що Росія і Китай попередили, що він неприйнятний.

Проект резолюції, підготовлений Великобританією, США, Францією і Німеччиною, передбачає застосування щодо Сирії статті 41 розділу 7 Статуту, яка дозволяє використовувати жорсткі економічні та фінансові санкції. В цілому розділ 7 дозволяє застосування військової сили проти країн, політика яких несе в собі загрозу міжнародному миру і безпеці.

Російська сторона підготувала свій проект резолюції, який передбачає продовження терміну дії місії на три місяці. У ньому немає ніяких вимог про застосування якихось санкцій проти Сирії.

Після чергових вироків щодо резолюції постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що Москва у середу збирається накласти вето на західну резолюцію, якщо вона буде передбачати прив'язування продовження місії спостерігачів ООН до запровадження санкцій. !zn

Читайте також:

Генсек ООН закликав «діями» покласти край насильству в Сирії

Ще два генерали армії Асада втекли до Туреччини

Єгиптяни закидали Гілларі Клінтон помідорами і черевиками, а проводили криками «Моніка! Моніка!» (Відео)