Сирія та Йорданія перестрілювалися через біженців

13 серпня 06:12

Два бронетранспортери йорданської армії відкрили вогонь по прикордонному блокпосту армії Сирії. Це було зроблено у відповідь на те, що ті відкрили вогонь по групі біженців, які перейшли сирійсько-йорданський кордон і вже знаходилися на йорданській території.

 

В сирійську громадянську війну слідом за Туреччиною і Ліваном залучилася ще і Йорданія після того, як у суботу на сирійсько-йорданському кордоні стався бій між військовослужбовцями двох країн, передає британський телеканал Sky News.

Сутичка сталася на кордоні двох країн в районі, який використовувався біженцями для його переходу. За словами очевидців, стрілянина за участю бронетехніки спалахнула на кордоні між містами Таль аш-Шихаб (сирійська провінція Дераа) і Турре (йорданська лива Ірбід) після того, як група біженців спробувала перебігти до Йорданії.

Як уточнює ізраїльська радіостанція "Коль Ісраель", два бронетранспортери йорданської армії відкрили вогонь по прикордонному блокпосту армії Сирії. Це було зроблено у відповідь на те, що ті відкрили вогонь по групі біженців, які перейшли сирійсько-йорданський кордон і вже знаходилися на йорданській території.

Факт бойових зіткнень підтвердив представник влади в Аммані. За його словами, втрат йорданська сторона не зазнала. Повідомляється, що збройні сили Йорданії і раніше обстрілювали сирійські війська, прикриваючи біженців від обстрілів. Але останнє бойове зіткнення стало наймасштабнішим з початку збройної боротьби опозиції проти режиму Башара Асада. Спостерігачі побоюються, що у збройний конфлікт у Сирії можуть бути залучені й сусідні держави, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

За даними Управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ) в Йорданії в даний час офіційно зареєстровано 45 тисяч 869 сирійських біженців.

- За ніч з Сирії втекли 2,4 тисячі сирійців і два урядових генерала

В Йорданію також втік колишній прем'єр-міністр Сирії Ріяд Хіджаб.

Йорданія займає у сирійському конфлікті більш помірну позицію, аніж, наприклад, сусідня Туреччина, де базується опозиційна сирійська національна рада.

Разом з тим, король Йорданії Абдалла II став єдиним арабським лідером, котрого занепокоїла доля сирійських алавітів - релігійної меншини, до якої належить Башар Асад. Якщо в Дамаску зміниться влада, алавіти ризикують стати жертвою репресій. Король Абдалла не виключив, що в Сирії можуть бути створені алавітські анклави, що порушить територіальну цілісність Сирії і стануть небезпечним прецедентом для регіону.

Як і Башар Асад, йорданський монарх представляє меншість населення країни. Його батькові, королю Хусейну, довелося вести проти палестинських збройних угруповань справжню війну.

У Сирії більше року триває протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили у масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують «банди озброєних терористів». За час конфлікту, згідно з останніми даними ООН, загинули більше 16 тис. осіб. !zn

Читайте також:

Від Башара Асада втікають соратники: слідом за прем’єр-міністром до повстанців перейшов великий чиновник

США додатково виділять $5,5 млн допомоги сирійським повстанцям

Асамблея ООН вимагає від Асада повернути солдатів в казарми

Війська Асада вибили опозицію з Алеппо

Евакуйовані з Сирії українки розповіли про війну