Сі Цзіньпін став новим генсеком компартії Китаю

15 листопада 05:13

На з'їзді компартії в Пекіні Китай представив нове керівництво країни, яке буде знаходитися при владі протягом наступного десятиліття. Віце-президент Сі Цзіньпін, як і очікувалося, змінив на посаді генерального секретаря компартії Ху Цзіньтао.

 

Генеральним секретарем ЦК Компартії Китаю обраний Сі Цзіньпін. Про це в четвер, 15 листопада, було оголошено на першому після минулого з'їзду засіданні Центрального комітету КПК.

Сі Цзіньпін, як і очікувалося, змінив на чолі Компартії Китаю Ху Цзіньтао, який обіймав посаду генсека з 2002 року. Сі Цзіньпін також повинен замінити Ху Цзіньтао на посаді голови (президента) Китайської народної республіки.

Сі Цзіньпін також призначений на пост голови Центральної військової ради (ЦВС) КНР, змінивши на ньому Ху Цзіньтао. Попередник Ху Цзіньтао - Цзян Цземінь - зберігав за собою посаду голови ЦВС ще протягом двох років після того, як покинув пости генсека партії та президента КНР.

В оновлений склад ЦК Компартії Китаю увійшов і Лі Кецян, який, як очікується, у березні 2013 року буде призначений на посаду глави уряду - прем'єра Держради, який зараз займає Вень Цзябао.

Пости президента і прем'єр-міністра Сі Цзіньпін і Лі Кецян офіційно займуть після того, як в березні 2013 року їхні кандидатури схвалить китайський парламент (Всекитайські збори народних представників).

Сі Цзіньпін і Лі Кецян належать до так званого «п'ятого покоління» китайських керівників, яким належить керувати країною протягом найближчих десяти років.

Новий склад ЦК було обрано на 18-му з'їзді КПК, який проходив у Пекіні з 8 по 14 листопада 2012 року. У нинішній склад Центрального комітету Компартії Китаю увійшли сім, а не дев'ять осіб, як це було раніше. Скорочення числа членів ЦК прогнозувалося політологами. За однією з версій, це пов'язано з міжфракційною боротьбою, яка ведеться в Компартії Китаю. Офіційно влада КНР поки ніяк не пояснила скорочення числа членів ЦК.

Окрім Сі Цзіньпіна і Лі Кецяна, повідомляє Associated Press, в оновлений ЦК Компартії Китаю увійшли: Чжан Децзян (віце-прем'єр Держради КНР), Ван Цішань (віце-прем'єр Держради КНР), Лю Юньшань (завідувач відділом пропаганди ЦК), Юй Чженшен ( секретар шанхайського міськкому Компартії) і Чжан Гаол (секретар парткому Тяньцзіня). !zn

Читайте також:

Китай обрав нове покоління керівників

У Пекіні відкрився з’їзд Компартії Китаю - країна готова до зміни керівництва

Євросоюз має намір виходити з кризи за допомогою співпраці з Китаєм