Серед трьох найвпливовіших людей України - двоє з родини Януковича

21 грудня 10:01

З 200 найвпливовіших українців за версією журналу «Фокус» опозицію представляє тільки кожен десятий. На першому і третьому місці - Віктор Янукович і його син Олександр, чиї соратники очолюють головні відомства країни: Міністерство фінансів, Національний банк, МВС та Державну податкову адміністрацію.

 

Журнал «Фокус» вшосте представив рейтинг 200 найвпливовіших українців. Лідером рейтингу третій рік поспіль стає президент Віктор Янукович.

У цілому після парламентських виборів розташування сил серед найвпливовіших українців кардинально не змінилося, але у країні зміцнилася вертикаль «сімейної» влади. Доказ цьому - перша десятка рейтингу.

На третій позиції рейтингу у 2012 році виявився старший син президента Олександр Янукович, що у минулому році займав тільки шосту сходинку. Як відзначає видання, він тримає під контролем не тільки стрімко зростаючий бізнес, але й головні відомства країни: Міністерство фінансів, Національний банк, МВС та Державну податкову адміністрацію, які очолюють його соратники.

- Син Януковича увірвався в п'ятірку найвпливовіших людей України

Єдиний новачок першої десятки - глава НБУ Сергій Арбузов (№ 8). Головний банкір країни витіснив з ТОП-10 співвласника групи «Приват» Ігоря Коломойського (№ 11).

Проривом року "Фокус" називає одного із засновників Партії регіонів Володимира Рибака (№ 26), який отримав місце спікера у новій Верховній Раді. Його попередник Володимир Литвин, залишившись без посади, опустився на 78 позицій.

Всього у рейтингу 2012 року 23 нових імені. З них п'ятеро учасників - представники опозиції, що потрапили до списку завдяки успішним результатам парламентських виборів. З 200 найвпливовіших українців десята частина - представники опозиційних сил. Їхні лідери зміцнили свої позиції: Арсеній Яценюк (№ 15) піднявся на сім рядків, Віталій Кличко (№ 20) та Олег Тягнибок (№ 36) - на одинадцять. Головний опозиціонер Юлія Тимошенко другий рік поспіль зберігає п'яте місце у рейтингу.

«Рейтинг найвпливовіших людей відображає ієрархічну модель суспільства. У нинішньому списку з 200 учасників майже 130 - представники влади: депутати, чиновники, судді та силовики, - каже головний редактор журналу «Фокус» Яна Мойсеєнкова. - Це підтверджує вже відому тезу про те, що держава живе не за прийнятими законами, а за правилами, встановленими цими людьми. Ані громадські діячі, яких у списку ледве набралося три десятки, ані бізнесмени, не рахуючи, звичайно, олігархів, вплинути на саму систему прийняття державних рішень практично не можуть». !zn

Читайте також:

Західні ЗМІ: Янукович пішов шляхом арабських диктаторів, він будує імперію, на чолі якої постане його сім'я

Комуністи поборються з Януковичем-молодшим і Ахметовим за контроль над митницею

Син Януковича назвав всі свої досягнення результатом «копіткої праці»