Сербія отримала статус кандидата у члени ЄС

02 березня 07:24

Лідери 27 країн ЄС на саміті у Брюсселі ухвалили рішення надати Сербії статус кандидата у члени ЄС.

 

Сербія отримала офіційний статус країни-кандидата у члени Євросоюзу. Таке рішення було прийнято на саміті ЄС, що відкрився 1 березня у Брюсселі.

Відповідної домовленості було досягнуто на зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу 27 лютого, через кілька днів після того, як Белград і Приштина уклали угоду про статус Косово.

Присвоєння Сербії статусу кандидата до Євросоюзу було відкладено у грудні 2011 року саме через невирішене косовське питання.

У даний час членами Євросоюзу є 27 держав. У грудні минулого року договір про вступ до ЄС підписала Хорватія. Статус кандидата також має Чорногорія.

На саміті ЄС 1 березня було прийнято рішення про переобрання Германа ван Ромпея на посаду глави Євросоюзу. Альтернативних кандидатів висунуто не було. Ван Ромпей заявив, що з великим задоволенням приймає пропозицію про другий мандат, додавши, що для нього «честь служити Європі у такий вирішальний час». Він залишиться на чолі Євросоюзу до 30 листопада 2014 року.

У той же час лідери країн ЄС відклали ухвалення рішення про вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони до вересня 2012 року. !zn

Читайте також:

Янукович: Між Україною і Сербією буде створено ЗВТ

Україна і Сербія ввели безвізовий режим

Косово просить ООН скасувати резолюцію про цілісність Сербії