Сенатори-республіканці просять Обаму повернути війська в Ірак

20 грудня 16:40

Сенатори-республіканці Джон Маккейн і Ліндсі Грем у спільній заяві попросили президента Барака Обаму знову почати переговори з Іраком про можливість розмістити в країні американський військовий контингент. Про це повідомляє Agence France-Presse.

 

З такою заявою виступили сенатори 19 грудня. Вони стурбовані можливістю дестабілізації ситуації в Іраку, яка може початися після того, як звідти вийшли американські війська.

Сенатори звинуватили Обаму в небажанні та неспроможності укласти з Іраком угоду, за якою в країні залишилася б частина американських військ після виведення основних сил. Іракська влада відмовилася надати юридичний імунітет американським військовим, які могли б залишитися там.

Як тривожний симптом Маккейн і Грем привели той факт, що відразу після відходу американських військових в Іраку був виданий ордер на арешт віце-президента суніта Таріка аль-Хашемі. Як заявив міністр внутрішніх справ Іраку, охоронці аль-Хашемі планували теракти, а віце-президент забезпечував їм фінансування і підтримку. Як зазначають експерти, в країні знову наростає напруженість між політиками-сунітами і прихильниками прем'єр-міністра Іраку шиїта Нурі аль-Малікі.

«Якщо в Іраку знову почнеться міжконфесійне насильство, наслідки для іракського народу та інтересів США на Близькому Сході будуть катастрофічними, а для «Аль-Каїди» та Ірану це буде явною перемогою», - стверджують сенатори.

Американські війська були виведені з Іраку до ранку 18 грудня. Там залишилися тільки 157 військовослужбовців для навчання іракських солдатів, а також невеликий контингент морських піхотинців для охорони дипмісії.