Ще два президенти відмовилися їхати в Україну

27 квiтня 09:54

Слідом за президентом Німеччини від участі в саміті Центральної Європи 11-12 травня в Ялті відмовилися президенти Австрії та Чехії.

 

Президент Віктор Янукович веде Україну до міжнародної ізоляції. Так оглядачі прокоментували Deutsche Welle відмову президентів Німеччини, Австрії та Чехії відвідати саміт голів держав Центральної Європи 11-12 травня в Ялті.

Першим про свою відмову їхати на саміт до Ялти заявив президент Німеччини Йоахім Гаук. Про те, що Гаук не прийняв запрошення Януковича, у відомстві президента повідомили відразу після того, як стало відомо про голодування ув'язненого лідера опозиції Юлії Тимошенко, яка заявляє про знущання і побиття її співробітниками харківської в'язниці.

В адміністрації українського президента Deutsche Welle не надали інформації про те, які державні лідери прийняли запрошення Януковича.

Тим часом стало відомо про відмову мінімум ще двох президентів. У відомстві президента Австрії Deutsche Welle повідомили, що Хайнц Фішер також не візьме участь в ялтинському саміті. «Президент не прийняв запрошення на цей саміт з причин щільного робочого графіку і повідомив про це українській стороні ще три тижні тому», - повідомила прес-секретар Фішера.

Окрім того, на саміт, ймовірно, не приїде президент Чехії. Такою інформацією з українськими журналістами поділився глава представництва ЄС в Україні Жозе Тейшейра.

Експерт Центру Разумкова Валерій Чалий зазначає, що Німеччина і Австрія, разом з Чехією та Угорщиною, є країнами, які 1993 року були ініціаторами самітів голів держав Центральної Європи. Тому президенти цих держав щорічно є незмінними учасниками саміту.

«Неприбуття президентів Австрії та Німеччини - це чіткий сигнал: якщо політичні переслідування в Україні продовжаться, жодних успішних міжнародних заходів в Україні не буде», - зазначає Чалий.

Він вказує на те, що довіру європейських лідерів до Януковича практично зруйновано, а зрушення у відносинах з ЄС можливе лише після парламентських виборів восени.

Україна вперше приймала саміт глав держав Центральної Європи 1999 року у Львові, нагадує Валерій Чалий. «Адміністрація президента Кучми подавала проведення того саміту як видатний сигнал прогресу на шляху європейської інтеграції України», - нагадує експерт. Втім, другий саміт Україна прийматиме за інших обставин.

Про те, що сприйняття України в Європі може істотно погіршитися і зіпсувати європейську футбольну першість, говорить і експерт Фонду Аденауера Ніко Ланге. «Президент Янукович продовжує йти до міжнародної ізоляції. Цей шлях веде у глухий кут. Адже не тільки Захід, але і Росія засудили те, що відбувається з Тимошенко. Янукович ризикує не тільки втратити шанс на зближення з Європейським Союзом, а й шанс гідно провести Євро-2012», - застерігає Ланге. !zn

Читайте також:

Те, що відбувається з Тимошенко і Луценком шокує Євросоюз, - посол ЄС

Німецьких уболівальників хвилює не тільки пиво, але й політика, - посол Німеччини

Посол Євросоюзу: Янукович не виправдав покладених на нього надій

Тимошенко розповіла, чим Янукович гірший за Кучму