СБУ завершило розслідування справи щодо Мельниченка

21 грудня 12:18

Микола Мельниченко і його захист вже приступили до ознайомлення з матеріалами справи, яка налічує 17 томів. Екс-майора звинувачують у розголошенні держтаємниці та перевищенні повноважень.

 

Головне слідче управління СБУ завершило розслідування кримінальної справи стосовно екс-майора Управління Держохорони Миколи Мельниченка за розголошення ним державної таємниці.

Як повідомив адвокат Микола Неділько, з 20 грудня він і Мельниченко почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, яка налічує 17 томів.

Неділько зазначив, що слідство прибрало з обвинувачення статтю 358 (підробка документів), залишивши таким чином інкриміновані раніше "перевищення влади або службових повноважень" і "розголошення державної таємниці".

"В основу звинувачення Мельниченка, як не дивно, покладені записи, зроблені ним у кабінеті Леоніда Кучми, його свідчення, які він давав у справі викрадення та вбивства Георгія Гонгадзе, свідчення Кучми, Литвина, Деркача та інших колишніх і нинішніх державних діячів", - зазначив Неділько.

Адвокат також повідомив, що отримав з Генпрокуратури лист з проханням до нього і його підзахисного надати доступ до будь-який речових доказів і документів, які сторона захисту має намір використати в якості доказу в суді.

Коментуючи цю вимогу нового КПК, адвокат зазначив, що "якщо раніше захист міг в суді використовувати несподівані для сторони обвинувачення ходи, то, виходячи з українських реалій, розкриття захистом доказів, які будуть вказувати на невинуватість обвинуваченого, дозволяє прокурору використовувати отримані матеріали на свою користь".

Нагадаємо, у червні 2011 року Печерський райсуд Києва відновив справу стосовно Мельниченка, яку в 2005 році було закрито за рішенням тодішнього генпрокурора Святослава Піскуна.

Рішення було ухвалено за скаргою адвокатів Леоніда Кучми щодо неправомірності закриття кримінальної справи стосовно Мельниченка. !zn

Читайте також:

Мельниченко не виключає, що його можуть звинуватити у вбивстві Гонгадзе

Мельниченко готовий покинути Україну в будь-який момент і суд йому не указ

Мельниченко: Литвин повинен відповісти за вбивство Гонгадзе

Суд визнав, що плівки Мельниченка не можуть бути речовим доказом