СБУ закрила одну зі справ Тимошенко щодо ЄЕСУ

18 сiчня 12:23

СБУ закрила кримінальну справу Юлії Тимошенко, що стосується діяльності ЄЕСУ в частині організації приховування валютної виручки. При цьому розслідування інших епізодів триває.

 

У зв'язку з декриміналізацією ст.207 КК України, кримінальну справу за обвинуваченням екс-прем'єра Юлії Тимошенко в частині організації приховування валютної виручки закрито, повідомляє прес-служба СБУ.

У відомстві зазначили, що під час розслідування цієї справи встановлено, що одним зі способів розкрадання бюджетних коштів було введення фінансової схеми приховування валютної виручки і створення документальної видимості розрахунків за товарно-матеріальні цінності офшорними компаніями з корпорацією ЄЕСУ.

В СБУ нагадали, що 17 січня 2012 року набув чинності закон України, що стосується декриміналізації економічних злочинів у Кримінальному кодексі. Відповідно до цього закону була виключена кримінальна відповідальність за здійснення окремих протиправних дій, у тому числі за приховування валютної виручки.

При цьому Головне слідче управління СБУ продовжувало розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Ю.Тимошенко у скоєнні замаху на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів зобов'язань корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ на суму $405,5 млн.

Шевченківський районний суд Києва у справі ЄЕСУ обрав для Ю.Тимошенко запобіжний захід у вигляді арешту. Тому, у Качанівській колонії Харкова Ю.Тимошенко знаходиться у приміщенні слідчого ізолятора, до виправних робіт не залучається.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009-му році.

Окрім того, Ю.Тимошенко заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК «Нафтогаз України» до Ю.Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії на суму понад 1,5 млрд грн.