СБУ спіймала молдавського шпигуна

07 серпня 08:24

Між Молдовою і Україною розгорається шпигунський скандал: в Одесі за підозрою в шпигунстві заарештовано громадянина Молдови Семена Нікуліна. Затриманому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до п'ятнадцяти років.

 

Українські спецслужби підозрюють громадянина Молдови, колишнього журналіста газети "Независимая Молдова" та співробітника агентства Moldpres Семена Нікуліна у шпигунстві, повідомляє видання "Коммерсантъ-Украина".

За інформацією видання, Нікуліна затримали 13 квітня поточного року в Одесі за підозрою у шпигунстві. В даний час він утримується в СІЗО СБУ в Києві.

Як повідомило видання з посиланням на джерела у службі інформації і безпеки (СІБ) Молдови, він був затриманий на підставі ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу (передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років за "передачу або збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам відомостей, що становлять державну таємницю"). Інформацію про затримання Нікуліна підтвердили і в міністерстві закордонних справ і європейської інтеграції (МЗСЄІ) Молдови, відмовившись від офіційних коментарів.

При цьому в протоколі про затримання відсутні будь-які згадки про свідків і про вилучені у затриманого секретні документи. Проте саме факт отримання такого роду документів від господаря квартири, в якій затримали Нікуліна, послужив підставою для звинувачень у шпигунстві. Їхня передача нібито була зафіксована встановленими у квартирі прихованими камерами відеоспостереження. Однак про результати експертизи згаданих документів на предмет того, чи дійсно вони містять державну таємницю, як і про те, коли справа може бути передана до суду, поки нічого невідомо.

Як розповіло джерело в молдавській СІБ, СБУ зверталася до цієї спецслужби з приводу справи Нікуліна. СІБ надала адвокатам заарештованого і українській стороні повну інформацію про нього, а також характеристику, в якій висловлювалися сумніви щодо його причетності до шпигунства. "Ми роз'яснили, що Семен Нікулін як професійний журналіст і співробітник прес-центру Об'єднаної контрольної комісії прекрасно розумів, що можна, а що не можна, і навряд чи з власної волі міг брати участь в якихось шпигунських іграх", - повідомив співрозмовник видання.

На момент затримання Нікулін, 1974 року народження, був чинним співробітником прес-центру Об'єднаної контрольної комісії (тристоронній орган, який керує миротворчою операцією у Придністров'ї). У 1996 році він закінчив Одеський інститут сухопутних військ, потім служив у Національній армії Молдавії. У 2003 році Нікулін працював журналістом державного інформагентства Moldpres і спеціалізувався на придністровській тематиці. З 2004-го по 2007 рік був оглядачем газети "Независимая Молдова". На його сторінці в соціальній мережі Facebook зазначено, що з 2011 року по теперішній час він працює директором зареєстрованої в Кишиневі фірми SCOF Consulting RA

У прес-центрі Служби безпеки України заявили, що поки не коментують цю інформацію. !zn

Читайте також:

Українського інженера засудили до 4 років за шпигунство на користь Чехії

Україна не видасть Північній Кореї шпигунів, які крали ракетні технології

Двох шпигунів КНДР в Україні посадили на вісім років

США заступилися за підозрюваного у шпигунстві українського академіка