Савченко обговорювала з ватажками ОРДЛО обмін полоненими у форматі "один до чотирьох"

13 грудня 14:17

Скандальний депутат розповіла, про що говорила з лідерами терористів в Мінську.

 

В ході таємної зустрічі в Мінську народний депутат України Надія Савченко обговорила з лідерами так званих "ЛНР" та "ДНР" Ігорем Плотницьким та Олександром Захарченком обмін полоненими за підтвердженим списками.

Як зазначила депутат в інтерв'ю для "Радіо Свобода", на сьогодні переговори не можуть зрушити з мертвої точки, оскільки сторони висувають один до одного нереалістичні вимоги, вимагаючи видачі полонених за власними списками.

"Розмова велася дійсно про обмін полоненими. Мова йшла про те, що "Донбаська сторона" заявляє близько 700 осіб у списку, яких вони шукають. Наші, здається, за Мінським процесом заявляють 109. Я наприклад, пояснила, що до мене зверталися родичі безпосередньо, і я за півроку зібрала список українських зниклих безвісти так само в кількості 700 осіб. І ми зі сторонами поговорили і зрозуміли, що потрібно прекрасно віддавати собі звіт в тому, що не всі з людей у списку живі", – зазначила вона.

На думку депутата, у питанні обміну полоненими слід виходити з підтверджених списків.

"Українська сторона підтверджує 226 осіб (точно не пам'ятаю цифри), а з боку сепаратистів підтверджені 52 людини. Тобто поки обмін виходить, в середньому, один до чотирьох, ось його в першу чергу і потрібно здійснювати. Тому що ми не знайдемо тих, кого немає в живих, а якщо ми будемо говорити про "всіх на всіх" то це означає, що живі можуть більше не вижити", – уклала вона.

Читайте також: Савченко допитали в СБУ як свідка у справі про створення "ДНР"

Нагадаємо, що народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко 7 грудня таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Раніше Надія Савченко дала свідчення Службі безпеки України з приводу своїх поїздок в окуповані райони Донецької і Луганської областей.

Незабаром у партії "Батьківщина" заявили, що Надія Савченко не координує свої дії зі своєю партією і парламентською фракцією.

За словами самої Савченко, на зустрічі також були присутні представники російської сторони.

Примітно, що в травні керівник терористичного формування "ДНР" Олександр Захарченко заявив, що не бажає вести з народним депутатом України Надією Савченко діалог про обмін військовополоненими, а також порадив їй не їхати на Донбас.