Саудівська Аравія різко розкритикувала Росію

15 липня 10:57

У минулий четвер, 12 липня, Костянтин Долгов висловив занепокоєння з приводу ситуація в Східній провінції Саудівської Аравії. На думку офіційного Ер-Ріяда, заява росіянин "суперечить дипломатичним нормам і є відвертим і невиправданим втручанням у внутрішні справи".

 

У Саудівській Аравії здивовані заявою уповноваженого МЗС РФ з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтина Долгова, що стосується ситуації в Східній провінції країни.

"Уряд королівства розцінює цю заяву як ворожу і хотів би нагадати російському представнику, що саудівська влада завжди поважала і прагнула поважати міжнародні правила, суверенітет і незалежність держав, а також утримувався і утримується від втручання в їхні внутрішні справи, зокрема Росії", - підкреслили в МЗС Саудівської Аравії.
На думку офіційного Ер-Ріяда, заява росіянина "суперечить дипломатичним нормам і є відвертим і невиправданим втручанням у внутрішні справи". "Королівство сподівається, що поява цієї дивної заяви не переслідує мету відвернути увагу від варварських розправ сирійського режиму над власним народом, які він здійснює за підтримки відомих сторін, що перешкоджають щирим зусиллям зупинити кровопролиття в Сирії", - йдеться в коментарі відомства.
У минулий четвер, 12 липня, Костянтин Долгов висловив занепокоєння з приводу ситуації в Східній провінції Саудівської Аравії. За його словами, 9 липня в центрі Ель-Катіф відбулися зіткнення між силами правопорядку і групою мирних демонстрантів-шиїтів, які протестували проти обмеження їхніх громад.
У результаті зіткнень в Ель-Катіф загинуло двоє демонстрантів, ще понад 20 учасників акції отримали поранення. Серед постраждалих - один з шиїтських релігійних діячів шейх Німра аль-Німра, який був заарештований поліцією. "Мали місце інциденти, що можуть негативно позначитися на стабільності і злагоді громадянського суспільства в Саудівській Аравії", - зауважив російський дипломат.
На даний момент шиїти становлять десять відсотків населення Саудівської Аравії і проживають на сході країни, де зосереджені основні нафтові запаси і промислові об'єкти. За словами Костянтина Долгова, в Москві розраховують на те, що "влада Королівства вживе заходів щодо нормалізації обстановки в його східних районах, недопущення виникнення там протистояння, зокрема на міжконфесійній основі, і в цілому гарантованого забезпечення загальноприйнятих прав людини, включаючи права на вільне висловлення думки, мирні демонстрації і свободу асоціацій, як це передбачено законом". !zn
Читайте також: