Саркозі: Крах Греції стане крахом Європи

30 вересня 19:36

Крах Греції стане крахом для всієї Європи, тому європейські держави зобов'язані докласти всіх можливих зусиль для порятунку грецької економіки. З такою заявою виступив президент Франції Ніколя Саркозі.

 

Як передають "Вести", в найближчу п'ятницю він вирушить до Німеччини "для прискорення" плану порятунку євро. "Абсолютно неможливо кинути Грецію в біді - з моральних та економічних міркувань", - заявив Н. Саркозі за підсумками зустрічі з грецьким прем'єр-міністром Георгіосом Папандреу, що відбулася в Єлисейському палаці
На думку Н. Саркозі, альтернативи нинішньому плану порятунку балканської республіки не існує. "Крах Греції стане крахом для всієї Європи. Європа - це цивілізація, це сім'я, це взаємодопомога. Коли один з членів сім'ї має труднощі, інші її члени мають докласти всіх зусиль, щоб допомогти йому", - сказав він.
Президент нагадав, що в 2008 році банкрутство американського банку Lehmann Brothers стало відправною точкою для глобальної фінансової кризи. За аналогією, зазначив він, ніяк не можна допустити дефолту Греції, який відразу пошириться по всьому європейському валютному союзу.
Як підкреслив Н. Саркозі, в сьогоднішній бесіді Г. Папандреу запевнив його, що Афіни сповнені рішучості найскрупульознішим чином виконати всі зобов'язання, які передбачає план порятунку зони євро.
Програма, прийнята 21 липня на екстреному саміті єврозони в Брюсселі, наказує Греції екстренно впровадити жорсткі заходи економії для скорочення дефіциту держбюджету.
Одним з заходів врятування держав-боржників з ями покликаний збільшити стабілізаційний фонд Євросоюзу. Не виключено, що до нього доведеться вдатися також Іспанії, Поргугаліі, Ірландії, тому він має складати 780 млрд євро. Напередодні Берлін дав згоду на збільшення частки Німеччини в стабфонді. Тепер участь ФРН буде обчислюватися цифрою 220 млрд. євро, при тому що бюджет країни - трохи більше 300 млрд.