Санкції проти РФ потрібно зберегти до виконання "Мінська" - Могерині

13 лютого 18:15

Могерині та Порошенко обговорили ситуацію в окупованому Криму.

 

У суботу, 13 лютого, високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могерині на зустрічі в Мюнхені підтримала президента України Петра Порошенка у необхідності збереження санкцій проти РФ до повного виконання нею Мінських домовленостей.

"Глава держави поінформував про ситуацію на Донбасі. Співрозмовники висловили стурбованість зростанням кількості обстрілів і недопуском спостерігачів ОБСЄ на об'єкти, які знаходяться на окупованій території. Федеріка Могерині зазначила необхідність збереження санкцій щодо Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей", - йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

Крім того, співрозмовники обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму.

"Президент закликав Євросоюз до активного захисту кримських татар, порушення прав яких все більше нагадує сталінські часи", - сказано в повідомленні.

Напередодні державний секретар США Джон Керрі знову пов'язав припинення санкцій проти Російської Федерації з повним виконанням Мінських угод.

Читайте також: В ЄС пообіцяли не знімати санкції з Росії до повного виконання Мінських угод

Санкції Заходу проти Москви були введені в 2014 році декількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше з причини підтримки проросійських сепаратистів в Донбасі. Зокрема, в кінці липня 2014 року ЄС (а також США) ввели економічні санкції відносно Росії, що стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей.

Наприкінці минулого року США розширили список фізичних і юридичних осіб, відносно яких були раніше введені санкції за їх дії з дестабілізації в Україні. Рада Європейського союзу продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року.

Видання "Дзеркало тижня. Україна" присвятило російсько-українському конфлікту і введенню санкцій проти РФ проект "Викрадення Європи". У рамках проведеного дослідження журналісти ZN.UA склали карту лояльності країн ЄC до Росії. Позиції кожної з 28 держав-членів враховувалися крізь призму російської агресії на сході України та окупації Криму.