Саакашвілі запропонував скасувати візовий режим з Росією

28 лютого 20:43

Саакашвілі запросив усіх громадян Росії приїхати до Грузії, «яка відрізняється тим, що вільна від корупції, від насильства, від порушень прав людини».

 

Президент Грузії Михайло Саакашвілі, виступаючи з щорічною доповіддю в парламенті країни у вівторок, 28 лютого, запропонував в односторонньому порядку скасувати візовий режим з Росією.

«Я виступаю з новою ініціативою - односторонньо скасувати візовий режим з Росією», - заявив Саакашвілі.

«Потрібно, щоб кожен російський бізнесмен знав, що він може приїхати до Грузії, вкласти гроші, робити бізнес, відкрити виробництво, працевлаштувати людей. Це буде захищено. Вони також вільно пересуватимуться, як і представники інших країн. І для них буде зроблено якомога більш зручний режим», - зазначив президент Грузія.

«Нехай усі громадяни Росії знають, що вони можуть приїжджати в нашу країну, яка відрізняється тим, що вільна від корупції, від насильства, від порушення прав людини», - заявив Саакашвілі.

«Ми вітаємо економічні відносини з Росією. Грузія ніколи не закриється для російських інвесторів, і для російських туристів, яких ми очікуємо близько 100 тисяч. Тому що я вважаю, що там, де активно розвивається бізнес, не залишається місця для гуркоту танків. Тому ми даємо ще більший шанс миру», - сказав Саакашвілі.

Візовий режим з Грузією був введений за ініціативою російського керівництва в кінці 2000 року. Причиною були звинувачення з російського боку на адресу Грузії у наданні притулку загонам чеченських бойовиків.

У 2006 році Грузія в односторонньому порядку спростила візовий режим для російських громадян, які відтепер могли отримати візу прямо на прикордонному КПП.

Потім після війни в серпні 2008 року і розриву дипломатичних відносин Грузії з Росією (яка 26 серпня 2008 року визнала незалежність сепаратистських Абхазії та Південної Осетії), візові пільги були скасовані. Але вже через кілька днів, 4 вересня 2008 року, Михайло Саакашвілі підписав указ про відновлення спрощеного візового режиму для російських громадян. Зокрема, їм була знову надана можливість отримати візи прямо на кордоні в офіційних пунктах пропуску, вартістю 30 доларів.

Також за рішенням Михайла Саакашвілі, в жовтні 2010 року візовий режим був скасований для жителів республік Північного Кавказу. При перетині кордону для громадян Росії, які прописані в Чечні, Інгушетії, Північній Осетії, Дагестані, Кабардино-Балкарії, Карачаєво-Черкесії та Адигеї, діє 90-денний безвізовий режим. ! zn

Читайте також

США будуть захищати територію Грузії

Грузію цікавлять українські гроші, а не олігархи, які за ними стоять

Саакашвілі має намір побудувати на березі моря півмільйонне місто

Саакашвілі за сумісництвом працюватиме директором ПТУ