Саакашвілі визнав поразку своєї партії і оголосив про її перехід в опозицію

02 жовтня 10:52

Поразка правлячої партії на виборах не дозволить Саакашвілі після закінчення президентського терміну очолити уряд. Соратникам президента Грузії залишається піти в опозицію, щоб відстоювати досягнення країни останніх років.

 

Президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав поразку своїх прихильників на виборах до парламенту Грузії і заявив, що його партія переходить в опозицію.

«Ми, як опозиційна сила, будемо думати про майбутнє країни і будемо боротися за те, що все, що було створено в Грузії в останні роки, з точки зору її розвитку, було збережено ... В результаті цих досягнень Грузія стала відомою в усьому світі, до неї ставляться з великою симпатією, і які б загрози не створювалися досягнутим здобуткам, в найближчі місяці і роки їхнє знищення неможливо уявити...Те, чого ми змогли домогтися після «революції троянд» у Грузії, дуже значуще не тільки для історії країни», - заявив Саакашвілі.

Він зазначив, що для нього "неприйнятні погляди коаліції "Грузинська мрія": "Ми вважаємо, що їхні погляди вкрай невірні. Але демократія працює так, що рішення приймає більшість грузинського народу. І ми поважаємо цей вибір".

За попередніми даними ЦВК Грузії, у 30 мажоритарних округах перемагає опозиційна коаліція «Грузинська мрія», у 25 - правляча «Єдиний національний рух». Опозиція лідирує і після підрахунку у ЦВК більше 25% голосів виборців. На даний момент «Грузинська мрія» набирає 53,19% голосів, у той час як «Єдиний національний рух» - тільки 41,51%.

У новому парламенті Грузії повинні бути обрані 77 депутатів за партійними списками і 73 за мажоритарними. Остаточні підсумки голосування ЦВК обіцяє оприлюднити до 20 жовтня, проте опозиція вже другий день святкує перемогу.

Відзначимо, що з наступного року у зв'язку зі змінами в конституції грузинський парламент знайде куди більшу силу, а президент стане фігурою, залежною від прем'єр-міністра. На думку експертів, конституційні перетворення були зроблені заради «перестановки»: чинний глава держави відбуває другий термін і єдиний для нього спосіб залишитися при владі - стати прем'єром. А щоб владу не втрачати, прем'єр-міністру були передані додаткові повноваження. Нового прем'єра повинна буде представити партія, що перемогла за підсумками виборів. Судячи з усього, ним стане лідер «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі. А президент Саакашвілі має шанси повністю втратити владу. !zn

Читайте також:

Екзит-поли по-грузинськи: Дані відрізняються на десятки відсотків

Прем'єр Грузії звинуватив опозицію в бажанні перетворити країну «на бідну губернію Росії»

У Грузії відео тортур ув'язнених викликало масові протести і відставки в уряді (ВІДЕО)