Розвідка США: Демократія в Україні перебуває в облозі

02 лютого 12:19

Київ все більше наближається до авторитаризму президента Віктора Януковича.

 

Національна розвідка Сполучених Штатів вважає політичну ситуацію в Україні такою, що шкодить інтересам США. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті директора Національної розвідки США Джеймса Клеппера.

Відповідні висновки зроблено в його доповіді, адресованій комітету Сенату США з розвідки і містить глобальні оцінки загроз політиці США.

«Події в Україні та Білорусі, хоча і не загрожують національній безпеці США, є проблемами для важливих інтересів США в регіоні. Демократія в Україні перебуває у все більш обложеному становищі, оскільки Київ все більше наближається до авторитаризму президента Януковича», - сказано в доповіді.

У документі наголошується, що в Україні присутнє виборче кримінальне переслідування членів політичної опозиції, у тому числі колишнього прем'єр-міністра, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, за політично вмотивованими звинуваченнями.

Американська розвідка також зазначає, що в Україні використовуються адміністративні важелі для придушення незалежних засобів масової інформації і спостерігаються спроби маніпулювати виборчим законодавством напередодні виборів Верховної Ради.

Як повідомлялося, у проекті резолюції щодо України Конгрес США має намір рекомендувати Україні звільнити Ю.Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

1 лютого дочка Тимошенко Євгенія, виступаючи в американському Сенаті, закликала США переконати владу України в необхідності допуску основних лідерів опозиції і в тому числі її матері до виборів Ради, які заплановано на осінь. !zn

Читайте також

Сенат США вважає звинувачення Тимошенко політично мотивованими

Глава розвідки США вважає, що російська армія не може конкурувати з НАТО

Президент ПАРЄ приїде до України особисто переконатися у правдивості слів Грищенка