Розмова Януковича і президента Литви тривала 2,5 години. Грібаускайте попередила про можливу ізоляцію України

11 травня 19:14

У форматі «тет-а-тет» глави держав обговорили "перспективи євроінтеграції України". Пресу попросили залишити їх одразу після церемонії рукостискання, під час якої Янукович і Грібаускайте не сказали ні слова.

 

У Києві в п'ятницю, 11 травня, відбулася зустріч президента України Віктора Януковича і президента Литовської Республіки Далі Грібаускайте в форматі «віч-на-віч».

Як повідомила прес-служба українського президента пізно ввечері (о 21:45), розмова тривала майже 2,5 години.

Зазначимо, що зустріч почалася в Адміністрації президента о 19 годин вечора.

Глава української держави привітав свою литовську колегу букетом квітів у руках. Грібайускайте запитала, чи літній це букет; Янукович відповів ствердно.

Президент Литви показала свої фото з Тимошенко в лікарні (фото)

У ході церемонії рукостискання президенти більше не говорили, а після її закінченні журналістів попросили піти.

Згідно з інформацією прес-служби глави литовської держави, Даля Грібаускайте обговорила з Януковичем "перспективи євроінтеграції України".

Оновлено: Як зазначила Грібаускайте в інтерв'ю журналістам після закінчення зустрічі з Януковичем, Україні загрожує ізоляція з боку Європейського Союзу, якщо влада не забезпечить гарантію правового захисту засудженим представникам опозиції.

"Я говорила (На зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем – ред.), що якщо не буде знайдено рішення з гарантіями про лікування і гарантій правових всім ув’язненим опозиції, і будь-яких людей, не тільки опозиції, звичайно, до такої країни буде ставлення критичне. І, звичайно, один або інший рівень ізоляції гарантовано", - сказала Даля Грибаускайте українським журналістам.

Президент Литви назвала головним результатом свого візиту в Україну відвідування засудженої екс-прем'єра Юлії Тимошенко в Харківській ЦКБ № 5, а також можливість донести до президента Януковича позицію Євросоюзу.

""Результат найголовніший – те, що ми змогли зустрінеться, то, що я змогла в Харкові побачитися з вашим колишнім прем’єром Тимошенко, і те, що я змогла передати інформацію, передати думку Європейського Союзу про ситуацію, що складається, і про те, як це оцінюється в Європі", - сказала Грибаускайте.

Президент Литви висловила сподівання, що її український колега почув цю думку.

При цьому вона зазначила, що її слова і думка Європи "є важкими". "Вони були б важкими будь-якій державі", - додала вона.

"Я дуже сподіваюся, що інформація, яка приходить від дружньої країни, інформація, коли це говорить друг, повинна бути почута. І я сподіваюся, що цю інформацію я змогла донести", – підкреслила Грібаускайте, при цьому вона зазначила, що рішення залишається за Президентом України та українцями. !zn

Читайте також:

Бойкот Ялти - попередження перед дипломатичною ізоляцією

Український уряд досі не зрозумів, що веде країну до ізоляції, - євродепутат


Порошенко вірить, що у відносинах з ЄС Україні ще може "зберегти обличчя"

Коморовський не приїде до Януковича, якщо не зміниться ситуація з Тимошенко