Російська мова стала регіональною в Одеській області

15 серпня 09:19

Одеська обласна рада ухвалила рішення про реалізацію на території регіону положень закону «Про основи державної мовної політики», яке передбачає надання російській мові статусу регіональної.

 

Одеська обласна рада на позачерговій сесії ухвалила рішення про те, що на території Одеської області поряд з українською мовою, як державною, розповсюджена російська мова, як регіональна, і до неї застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов, передбачені в законі України «Про основи державної мовної політики».

За відповідне рішення депутати облради проголосували на позачерговій сесії у середу.

Крім того, облрада звернеться до сільських, селищних та міських рад області з пропозицією про прийняття аналогічних рішень з розвитку, використання і захисту російської мови як регіональної, а також інших мов.

Облрада також доручила обладміністрації передбачити в обласному бюджеті Одеської області на 2013 рік видатки на реалізацію закону України «Про основи державної мовної політики».

Як повідомлялося, раніше Одеська міськрада також ухвалила рішення про визнання російської мови на території міста регіональною.

Як відомо, 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їхня чисельність перевищує 10%.

Нагадаємо, що в Одесі влітку поточного року 52% батьків написали заяви, в яких висловилися, щоб їхніх дітей навчали українською мовою, а 48% обрали для своїх дітей російську мову навчання. Разом з тим, кількість російськомовних класів у поточному році, порівняно з минулим роком, зросла: 1 вересня буде відкрито 33 таких класи, тоді як в 2011 році їх було 26. !zn

Читайте також:

Одеса надала російській мові статус регіональної

В кримському парламенті виступили проти регіонального статусу для української мови

Регіонал вніс до Ради законопроект про скасування мовного закону

Янукович має намір забезпечити рівність всіх мов в Україні