Російська мова отримала статус регіональної в Запорізькій області

16 серпня 09:21

Запорізькі депутати підрахували, що мовна група громадян, які своєю рідною мовою вважають російську, становила 48,19%, і надали їй статус регіональної.

 

У Запорізькій області російська мова стала регіональною згідно з рішенням Запорізької обласної ради на позачерговій сесії в рамках реалізації положень закону "Про основи державної мовної політики".

Зокрема, за таку постанову проголосували 79 депутатів із 81 зареєстрованого (всього в раді 100 депутатів).

Даний проект запропонував голова облради Павло Матвієнко у своїй доповіді перед засіданням. Як зазначалося у виступі, на 2001 рік мовна група громадян, які своєю рідною мовою вважають російську, становила 48,19% населення, а також те, що в області проживають представники 16 мовних груп.

Після прийнятої постанови, до відома територіальних громад і місцевих рад буде доведено, що російська мова як регіональна мова, використовується на території регіону в роботі місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя.

У Партії регіонів не хочуть підвищувати статус жодної мови, окрім російської

Крім того, місцевим радам Запорізької області рекомендується розглянути питання про застосування на відповідній території заходів, спрямованих на використання інших регіональних мов або мов меншин, передбачених чинним законодавством.

Будуть визначені витрати, необхідні для реалізації рішення і врахувані при внесенні змін до обласного бюджету на поточний рік і підготовці проекту обласного бюджету на 2013 рік.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови авторства регіоналів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їхня чисельність перевищує 10%

13 серпня Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна рада надали російській мові статус регіональної. Також Краснолуцька міська рада Луганської області вирішила дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською.

Севастопольська міськрада 16 серпня також ухвалила рішення про реалізацію на території регіону положень закону «Про основи державної мовної політики», який передбачає надання російській мові статусу регіональної. !zn

Читайте також:

Одеса надала російській мові статус регіональної

В кримському парламенті виступили проти регіонального статусу для української мови

Регіонал вніс до Ради законопроект про скасування мовного закону

Янукович має намір забезпечити рівність всіх мов в Україні