Росії не подобаються грузинські умови відновлення дипвідносин

12 березня 10:03

У Москві вважають, що вимога Тбілісі про скасування офіційного визнання Абхазії і Південної Осетії свідчить про небажання Грузії переглядати рішення про розрив дипломатичних відносин з Росією.

 

Москва розчарована позицією Тбілісі у питанні відновлення дипломатичних відносин з Росією, заявила заступник директора департаменту інформації і друку МЗС РФ Марія Захарова.

"У відповідь на нашу пропозицію про відновлення дипломатичних відносин грузинська сторона знову виставила попередні умови, а саме скасування офіційного визнання Абхазії і Південної Осетії. Таким чином, у Тбілісі не збираються переглядати своє рішення про розрив дипломатичних відносин з Росією, прийняте у вересні 2008 року. Російська ініціатива від 2 березня цього року, яка могла б реально сприяти нормалізації відносин, була відхилена. Це викликає розчарування, хоча навряд чи когось і здивувало", - сказала вона.

Захарова зазначила також, що інша російська пропозиція Грузії стосувалася введення на взаємній основі безвізового режиму для грузинських громадян.

"На це була відповідь у тому сенсі, що Росія, мовляв, може наслідувати приклад Грузії і скасувати візи в односторонньому порядку. Цю відповідь не можна вважати адекватною з наступної причини: безвізовий режим Грузія односторонньо надала майже сотні держав світу. Така звичайна практика невеликих країн, які прагнуть залучити туристів. Однак у тих випадках, коли значущі міжнародні партнери погоджуються відповісти їм взаємністю, це робиться на основі формальних двосторонніх домовленостей ", - повідомила дипломат.

За її словами, саме такий цивілізований шлях Росія і пропонувала грузинській стороні, однак, зазначила вона, на жаль, така пропозиція була знехтувана і замість цього продовжилися пропагандистські спекуляції з безвізової теми.

Нагадаємо, дипломатичні відносини між двома державами були розірвані майже 4 роки тому, після конфлікту у Південній Осетії.

У лютому цього року президент Грузії Михайло Саакашвілі запропонував в односторонньому порядку скасувати візовий режим з Росією.

У відповідь російська сторона заявила, що готова взяти приклад з Грузії, скасувавши візовий режим, а також запропонувала відновити дипломатичні відносини.

На це у Тбілісі повідомили, що Грузія не має наміру відновлювати дипломатичні відносини з Росією, поки Москва продовжує визнавати незалежність Південної Осетії і Абхазії. !zn

Читайте також:

Російський фільм «Август. Восьмого» про війну у Грузії заборонили до показу в Україні


Саакашвілі ввів безвізовий режим для росіян

Росія готова услід за Грузією скасувати візовий режим між двома країнами

Грузія назвала умови відновлення дипвідносин з Росією