Росіяни все більше незадоволені роботою тандему Путіна-Медвєдєва

29 листопада 10:35

Соціологи з "Левада-центру" зафіксували зростання невдоволення росіян діяльністю президента РФ Володимира Путіна і прем'єр-міністра Дмитра Медвєдєва.

 

Президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Дмитро Медвєдєв, як і раніше лідирують у рейтингу довіри росіян серед російських політиків, проте їхні показники знизилися.

Про це повідомили в російському аналітичному центрі «Левада-центр».

Так, якщо у січні 2012 року Путін викликав в цілому довіру у 41% росіян, у квітні - у 42%, то в листопаді - тільки у 34%.

Відповідний рейтинг Медвєдєва в січні і квітні становив 28%, в листопаді - тільки 20%.

При цьому в листопаді до 24% зросло число опитаних, які вважають, що в Росії немає політиків, яким можна довіряти.

Крім того, рейтинг схвалення діяльності Путіна за останні сім місяців знизився з 69% у травні, після спаду влітку, зростання на початку осені - й до 63% у листопаді. Частка незадоволених роботою російського лідера зросла з 30% до 36%.

Рейтинг схвалення Медвєдєва змінився на 10 процентних пунктів: у травні його діяльність схвалювали 64%, в листопаді - тільки 54%. Кількість незадоволених його роботою збільшилася з 35% до 45%.

Окрім цього, роботу уряду схвалювали у травні 53%, в листопаді - 40%, частка незадоволених за цей же період зросла з 46% до 59%.

- Росіяни порівняли Медвєдєва з Буратіно, а Путіна - з Папою Карло

Директор «Левада-центру» Лев Гудков вважає, що зниження рейтингу Путіна не випадкове і сезонним коливанням його пояснити не можна, воно вписується в довгостроковий тренд втрати довіри населення до влади.

Експерт відзначає, що рейтинг Путіна поступово знижується з осені 2008 року. За винятком деяких сезонних моментів і подій на кшталт інавгурації і виборів, загальний тренд був на зниження.

Гудков вважає, що причин зниження рейтингу кілька. Зокрема, останні три місяці не зростають доходи населення, що створює дифузне невдоволення, в суспільстві триває розкол між населенням великих міст, які все більше відчувають свою несумісність з нинішнім режимом, і консервативною частиною суспільства, яка не настільки активна в своєму вираженні невдоволення, але при цьому навіть гостріше відчуває падіння доходів.

«Ланцюжок скандалів, пов'язаних з екс-міністром оборони Анатолієм Сердюковим й інші антикорупційні розслідування не здійснили позитивного впливу на рейтинг Президента - населення розуміє їх не як повномасштабну боротьбу з корупцією, а як боротьбу кланів», - сказав Гудков.

За його словами, 30% опитаних назвали відставку Сердюкова в числі найбільш пам'ятних політичних подій останнього місяця. Майбутня велика прес-конференція президента РФ, яка пройде в грудні, і послання до Федеральних зборів навряд чи підвищить його рейтинг і, навпаки, може викликати тільки більше роздратування, зазначив Гудков.

Опитування було проведено 23-26 листопада за репрезентативною всеросійською вибіркою міського й сільського населення серед 1596 осіб у віці 18 років і старше у 130 населених пунктах 45 регіонів країни. Розподіл відповідей наводиться у відсотках від загального числа опитаних разом з даними попередніх опитувань. Статистична похибка даних досліджень не перевищує 3,4%. !zn

Читайте також:

Росіяни порівняли Медвєдєва з Буратіно, а Путіна - з Папою Карло

Росіяни вважають Китай і Німеччину більш дружніми країнами, ніж Україна

Більше половини росіян вірять в царство небесне

Більше половини росіян не відчувають себе єдиною нацією