Росія знову відмовилася надати гарантії Грузії про ненапад

02 квiтня 14:46

Росія вважає необгрунтованою постановку питання про незастосування сили проти Грузії. Крім того російська сторона висловила стурбованість грузино-американськими навчаннями, що пройшли на території Грузії в березні, спрямованими «на якусь боротьбу з повстанцями».

 

Москва вважає необгрунтованою постановку питання про незастосування сили проти Грузії з боку Росії, заявив російський МЗС 2 квітня за підсумками чергової зустрічі в Женеві в рамках міжнародних дискусій з безпеки і стабільності в Закавказзі.

У зустрічі взяли участь делегації Республіки Абхазія, Грузії, Російської Федерації, США, Республіки Південна Осетія, а також представники ЄС, ООН і ОБСЄ, повідомляє прес-служба російського відомства.

«Грузинська сторона спробувала заблокувати пропозицію Російської Федерації, знову пред'явивши претензії про необхідність якоїсь заяви щодо незастосування сили проти Грузії з боку Росії. Представникам Тбілісі було вкотре вказано на необгрунтованість такої постановки питання, оскільки в серпні 2008 року саме грузинські війська здійснили акт агресії проти Південної Осетії, її народу і російських миротворців», - відзначає російський МЗС.

Російська сторона запропонувала прийняти спільну заяву учасників Женевських дискусій про незастосування сили в підтримку односторонніх зобов'язань у цій області, зроблених у кінці 2010 року президентами Грузії, Абхазії і Південної Осетії, і підтвердити загальну прихильність загальновизнаним нормам міжнародного права і положень Статуту ООН, включаючи принцип незастосування сили. Багато учасників і співголови висловили зацікавленість у детальному розгляді російського проекту на наступних раундах у Женеві, повідомив МЗС Росії.

Сторони обмінялися думками з питання неправомірності використання терміну «окуповані території» щодо нових реальностей на Південному Кавказі. Досягнуто домовленість про організацію в червні спеціальної експертної зустрічі для всебічного обговорення міжнародно-правових аспектів цього терміна.

Росія також дала роз'яснення з приводу запланованих на осінь регулярних командно-штабних військових навчань «Кавказ-2012» і висловила стурбованість грузино-американськими навчаннями.

Було, зокрема, підкреслено, що до участі в даних навчаннях не передбачається залучати військовослужбовців російських військових баз за кордоном і збройних сил інших держав. Водночас увагу було звернуто на минулі на території Грузії в березні, грузино-американські навчання «Agile Spirit 2012», спрямованість яких «на якусь боротьбу з повстанцями» викликає занепокоєння в низці держав Закавказзя.

Нагадаємо, 4 березня заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін за підсумками чергового раунду Женевських консультацій з безпеки в Закавказзі заявив, що Росія не планує давати Грузії гарантії незастосування сили. !zn

Читайте також:

Росія не планує давати Грузії гарантії щодо незастосування сили


Росії не подобаються грузинські умови відновлення дипвідносин

В Україні дозволили показ російського фільму «Август. Восьмого»

Грузія назвала умови відновлення дипвідносин з Росією

Росія готова услід за Грузією скасувати візовий режим між двома країнами