Росія вважає газові контракти Тимошенко легітимними

19 серпня 08:44

Росія не сумнівається в легітимності контрактів 2009 року з Україною на постачання газу. Про це заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко телеканалу RT.

 

«Ми аніскільки не сумніваємося в легітимності підписаних контрактів на постачання газу між Росією й Україною», - сказав він.

Він зазначив, що підписані контракти і домовленості цілком відповідають і нормам міжнародного права, й духу наших міжурядових угод.

«Що ж стосується висловлювань про те, що в судовому порядку можуть розпочати позови щодо розірвання угод - ми живемо в правовому середовищі, тому в кожної сторони є без сумніву право звернутися до суду та підтвердити або запитати легітимність підписаних угод», - сказав З . Шматко.

За його словами, якщо українські партнери приймуть таке рішення - це їхній вибір, але «сьогодні ми ведемо непрості, дуже важливі стратегічно для наших країн перемови, і як правило, ми завжди домовлялися».

Міністр висловив надію, що РФ і Україна знайдуть прийнятні умови для розширення стратегічного співробітництва в сфері газу на взаємовигідній основі.

Разом з тим, Шматко відзначив, що ситуація навколо російсько-українських газових контрактів не позначиться на стабільності поставок російського газу до Європи.

«Це завжди була принципова позиція російської сторони, що наша співпраця з Україною в галузі постачання газу не має позначатися на стабільності поставок. У нас підписані довгострокові транзитні угоди з Україною», - повідомив він.

Міністр також уважає, що повторення обмежень поставок російського газу до Європи виключено.

«Я вважаю, що сьогодні рівень діалогу між Європою, Україною та Росією майже дозволяє виключити повторення будь-яких сценаріїв, пов'язаних з обмеженням поставок російського газу до Європи», - сказав С. Шматко.

Нагадаємо: 13 квітня Генпрокуратура пред'явила звинувачення Ю. Тимошенко в перевищенні посадових повноважень при складанні «газових» контрактів 2009 року.