Росія стурбована можливим повішенням Мубарака

07 сiчня 10:19

МЗС Росії заявив про стурбованість у зв'язку з вимогою прокурора на судовому процесі над колишнім президентом Єгипту засудити Хосні Мубарака до смертної кари через повішення.

 

Судовий процес над екс-президентом, його двома синами і низкою екс-керівників правоохоронних відомств Єгипту поновився у Каїрі минулого тижня.

«Судовий розгляд у Каїрі ще триває. Разом з тим подібні повідомлення сприймаються у Москві зі стурбованістю. Незмінно виходимо з того, що мова йде про внутрішні справи дружнього нам Єгипту. Сподіваємося, що остаточні рішення будуть прийматися на рівні найвищих міжнародних юридичних стандартів», - йдеться в повідомленні МЗС РФ.

«Одночасно вважаємо за можливе у випадку з Мубараком врахувати гуманітарні міркування. Адже мова йде про людину дуже похилого віку, якій 83 роки і яка, за наявними відомостями, важко хвора. До того ж, як політичний діяч він прийняв у лютому минулого року відоме рішення відмовитися від влади, що багато в чому дозволило уникнути додаткових жертв серед безневинних людей», - заявив російський МЗС.

Мубарак і колишнє керівництво МВС Єгипту звинувачуються у причетності до розстрілу мирних демонстрантів під час повстання на початку 2011 року.

У четвер генеральна прокуратура Єгипту оголосила вимогу смертної кари через повішення для Мубарака, екс-голови МВС Хабіба аль-Адлі та шістьох його заступників.

Обвинувачені не визнають своєї провини.

Нагадаємо, що російське керівництво вже висловлювало стурбованість долею повалених арабських диктаторів.