Росія скасувала ембарго на поставки зброї до Лівії

07 травня 17:19

Напередодні складання президентських повноважень Дмитро Медведєв видав указ, що скасовує ембарго на поставки зброї з Росії до Лівії.

 

Напередодні складання президентських повноважень Дмитро Медведєв видав указ, що скасовує ембарго на поставки зброї з Росії до Лівії.

Зокрема указом встановлюється, що раніше передбачені заходи не поширюються "на продаж, поставку або передачу Лівії озброєнь і пов'язаних з ними матеріальних засобів усіх типів, а також на надання послуг з навчання та надання технічної, фінансової та іншої допомоги, які призначені виключно для надання сприяння лівійською владою у забезпеченні безпеки або роззброєння ".

МЗС перевіряє «український слід» у поставках зброї для Сирії

Ембарго також не поширюється на продаж, поставку або передачу Лівії стрілецької зброї, легких озброєнь і пов'язаних з ними матеріальних засобів, що тимчасово ввозяться в цю країну "виключно для використання персоналом ООН, представниками ЗМІ, гуманітарними працівниками". Поставка або передача Лівії зазначеної зброї може здійснюватися лише за умови, що Росія повідомила про це комітет Ради безпеки ООН і "комітет не прийняв негативного рішення протягом п'яти робочих днів з дати отримання такого повідомлення".

Нагадаємо, ембарго на постачання зброї до Лівії було введено 9 березня 2011 року в зв'язку прийняттям Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй (ООН) резолюції від 26 лютого 2011

Цим указом Медведєв також зняв фінансове та економічне ембарго, накладене на операції з грошовими коштами, фінансовими активами і економічними ресурсами, "наявними на території РФ на 26 лютого 2011 року - дату прийняття резолюції Ради безпеки ООН 1970 - або в будь-який наступний період і знаходяться в власності або під контролем Лівійської національної нафтової корпорації, Центрального банку Лівії і Іноземного банку Лівії", а також на кошти нафтової компанії "Зуейтіна".

Причиною прийняття резолюції став початок збройного протистояння між владою Лівії та опозицією. Заборона на експорт російської зброї до Лівії був введений наступним президентським указом. Після взяття повстанцями Тріполі 16 вересня 2011 Рада Безпеки ООН прийняла нову резолюцію, в якій скасовувалися обмеження на ввезення зброї, однак до прийняття дозвільного указу в Росії ембарго продовжувало діяти. Зазначимо, що до початку подій "арабської весни" Лівія була одним з найбільших покупців російської зброї. !zn

Читайте також:

Росіяни тільки в 2010 році продали Каддафі зброї на 1,5 млрд євро

У Лівії знайшли нелегальну хімічну зброю Каддафі

У кіпрському порту затримали російське судно з боєприпасами для Сири

Російський дипломат погрозив стерти з лиця землі Катар

Лівійський суд звинуватив полонених українців у намірі збивати бомбардувальники НАТО