Росія просить Україну звільнити від податків вантажі, що постачаються для Чорноморського флоту

20 квiтня 05:59

Росія пропонує Україні не стягувати податки з вантажів, що постачаються для ЧФ. Митне оформлення вантажів, що надходять до Криму в інтересах підрозділів російського ЧФ, є одним зі злободенних питань.

 

Москва пропонує Києву звільнити від оподаткування вантажі, що надходять до Криму в інтересах підрозділу російського Чорноморського флоту. Про це повідомив заступник глави МЗС РФ Григорій Карасін.

Він і його український колега, перший заступник голови МЗС Руслан Демченко провели в Москві переговори в якості співголів Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту РФ та його перебування на території України.

Карасін підкреслив, що митне оформлення вантажів, що надходять до Криму в інтересах підрозділів російського Чорноморського флоту, є одним зі злободенних питань. «Мова йде не тільки про процедурні питання оформлення таких вантажів, а й про нарахування податків на їхнє ввезення. На рік на це йде 10-15 мільйонів доларів. Вважаємо такий стан справ невиправданим, перш за все з правової точки зору», - підкреслив Карасін.

На зустрічі російська сторона «висунула конструктивну пропозицію - привести питання оформлення вантажів у відповідність до базових угод щодо флоту і законодавства України, що дозволить очистити ввезення таких вантажів від оподаткування».

Кошти, які звільняються в результаті, або їхню значну частину, за словами заступника голови МЗС РФ, можна буде направити на сприяння соціально-економічному розвитку Севастополя та інших населених пунктів, де дислокуються наші військові частини. Карасін також підкреслив важливість «врегулювання у сфері здійснення капітального ремонту будівель і споруд, що орендуються російською стороною в інтересах Чорноморського флоту». «Проведена експертами спільна інвентаризація цих об'єктів показує, що приблизно половина з них потребує такого ремонту», - зазначив заступник міністра.

Він нагадав, що російська сторона на основі базових угод щодо флоту зобов'язалася використовувати орендовані об'єкти відповідно до законодавства України. Ним передбачено, що обов'язок проводити капітальний ремонт лежить на орендодавцеві, тобто на українській стороні, у власності якої і знаходиться вся ця нерухомість. «Зрозуміло, що це потребуватиме значних фінансових вкладень - усього орендується приблизно 4,5 тисячі будинків і споруд», - підкреслив заступник міністра. «Знайти їх відразу непросто. Тому ми пропонуємо нашим партнерам шукати реалістичні шляхи знаходження взаємоприйнятних розв'язок і в цій сфері», - повідомив високопоставлений російський дипломат. !zn

Читайте також:

Україна перешкоджає збільшенню військової потужності Чорноморського флоту, - російський адмірал

Путін: Росія не планує виводити флот із Севастополя

Київ пов'язав модернізацію російського флоту у Севастополі з ціною на газ

Москва припиняє фінансування ЧФ у Севастополі

Посол: Для усунення загрози від Чорноморського флоту Україні необхідно підписати з Росією 10 угод