Росія підготувала відповідь на «список Магнітського», що передбачає "чорні списки" для американців

10 грудня 15:50

Лідери всіх фракцій російської Держдуми внесли законопроект, який став відповіддю на прийняття конгресом США «акту Магнітського». До нового року закон буде прийнято.

 

Держдума має намір у п'ятницю розглянути в першому читанні законопроект про «чорні списки» для американців - введення візових і економічних санкцій щодо громадян США, які порушили права росіян. Про це журналістам у понеділок повідомив голова палати Сергій Наришкін.

Раніше Наришкін і лідери всіх думських фракцій внесли на розгляд депутатів законопроект, який став відповіддю на прийняття конгресом США «акту Магнітського».

«У п'ятницю ми розглянемо документ у першому читанні, і до кінця осінньої сесії він буде прийнятий», - зазначив Наришкін.

Документ передбачає такі заходи впливу, як заборона на в'їзд до Росії, арешт майна та рахунків порушників на території РФ, а також заборона на угоди і інвестиції з ними. За даними видання «Ведомости», основними відповідачами по цьому закону стануть американці, причетні до знущань і вбивств усиновлених дітей з Росії.

За словами авторів законопроекту, «дитяча тема» дозволить включити в відповідний список більше людей (судді, адвокати, прокурори, чиновники американських служб опіки, дипломатичні працівники, неурядові організації з усиновлення), акцент на цій темі збільшить і іміджевий утрату для США.

Нагадаємо, сенат США 6 грудня ухвалив так званий «закон Магнітського». Цей акт, зокрема, передбачає санкції проти співробітників російських силових відомств і суддів, причетних до загибелі у в'язниці Сергія Магнітського - юриста інвестиційного фонду Hermitage Capital.

При цьому Сенат США скасував поправку Джексона-Веніка, що обмежує торгівлю з Росією, яка була введена в 1974 році в зв'язку з порушеннями в СРСР прав людини на еміграцію.

Цей законопроект, відомий як «закон Магнітського», відправлено на підпис президентові США Бараку Обамі. !zn

Читайте також:

Москва відповіла на «закон Магнітського»: У США думають, що «холодна війна» не закінчилася


Росія розкритикувала Євросоюз за неповноцінну демократію та порушення прав людини

У ЄС замислюються про санкції до України за прикладом «списку Магнітського»