Росія не збирається передавати Україні закордонну власність СРСР або платити за неї

03 сiчня 12:23

Управління справами президента Росії має намір вимагати від України врегулювання питання про закордонну власність колишнього СРСР, заявив керівник справами президента Росії Володимир Кожин.

 

"Проблеми власності залишилися тільки з Україною, і вони торкаються близько 10 країн, у тому числі Австрії і Японії. Ми з українськими партнерами знаходимося у фазі мовчазного протистояння. Угоди з Україною з цього питання немає" - повідомив Кожин в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Він сказав, що спільно з МЗС Росії ведеться активна юридична робота з процесу перереєстрації власності колишнього СРСР на РФ.

Відповідаючи на питання, чи не була запропонована Україні грошова компенсація за об'єкти на які вона претендує, Кожин заявив: "Не пропонували і не збираємося. Чому ми щось повинні давати?".

Управління справами в зв'язку з цим сказало, що Росія у складні 90-і роки узяла на себе тягар погашення зовнішніх боргів Радянського Союзу і погасила ці борги. Уся власність СРСР за кордоном залишилася за Росією.

"При цьому потрібно враховувати різницю ціни грошей 90-х років і нині. Тоді Росія сама була напівголодна, але виплачувала зовнішні борги", - підкреслив Кожин.