Росія не буде постачати зброю до Сирії до врегулювання ситуації у країні

11 липня 06:32

Росія не буде постачати до Сирії нове озброєння до нормалізації ситуації в цій країні. Зміна позиції Москви з питання про постачання зброї була оголошена на тлі повідомлень з ООН про підготовку нового плану мирного врегулювання. На Заході рішення Росії сприйняли як свою перемогу, але чекають фактичного підтвердження.

 

Росія не буде постачати до Сирії нове озброєння до нормалізації ситуації у цій країні, оголосили у Федеральній службі з військово-технічного співробітництва. Таким чином, Росія фактично скасувала угоду з продажу Сирії 36 навчальних літаків Як-130.

Про відмову Москви постачати режиму Асада нове озброєння заявив заступник глави Федеральної служби з військово-технічного співробітництва В'ячеслав Дзіркалн, який вирушив у Лондон на авіасалон у Фарнборо. "Про нові постачання у цю країну нових озброєнь ми не говоримо. Раніше ми виконували старі контракти, у тому числі щодо ремонту техніки. До того моменту, поки ситуація не стабілізується, ми здійснювати постачання нових озброєнь не будемо. На сьогодні ми не постачаємо Сирії ані навчально-бойові винищувачі Як-130, ані вертольоти", - пояснив Дзіркалн.

Про придбання сирійською стороною навчальних літаків на суму близько 500 млн доларів стало відомо в січні цього року. Озброєння будуть поставлені тільки після врегулювання сирійського конфлікту, заявив Дзіркалн.

Однак, як повідомило джерело, знайоме з положенням справ у галузі військових постачань, мова йшла, скоріше, про постачання 24 літаків, оскільки 36 винищувачів - непосильна ноша для бюджету країни, яку роздирають громадянською війною. Окрім цього джерело висловило припущення, що виконання контракту, можливо, навіть не було розпочато, оскільки Сирія навряд чи володіла необхідною для виплати авансу кількістю коштів.

Що стосується вертольотів Мі-24 і Мі-24Д, через які глави російської та американської дипломатій так голосно посварилися нинішнім літом, то вони все-таки будуть поставлені Дамаску, натякнув Дзіркалн. "Ні про які 36 вертольотів, що нібито постачаються у Сирію, мови не йде. Три вертольоти поверталися після ремонту згідно з контрактом 2010 року", - пояснив він у Фарнборо.

На Заході заяви Дзіркална сприйняли як перемогу. "Чудові звістки", - прокоментував американський посол у Москві Майкл Макфол у своєму Twitter. Офіційний представник держдепу Патрік Вентрелла підтвердив на брифінгу, що його колеги "бачили ці повідомлення". "Якщо це правда, то це хороший знак. Проте ми все ще чекаємо роз'яснень від російської сторони", - зауважив він.

Крім цього він нагадав: США вже неодноразово заявляли, що постачання зброї до Сирії неприпустимі. На думку США, озброєння може бути використано з метою придушення антиурядових виступів, які вже багато місяців тривають у країні. !zn

Читайте також:

Верховний комісар ООН вимагає не постачати Сирії зброю

Росію знову закликають припинити постачання зброї до Сирії

Флотилія ВМФ Росії попрямувала до берегів Сирії

Москва не планує надавати Асаду політичний притулок