Росія може подати проти України зустрічний позов

02 вересня 07:01

Заступник голови Державної думи РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв заявляє, що Росія подасть зустрічний позов у ​​разі звернення України до Стокгольмського суду щодо газових контрактів.

 

Зокрема, він не виключає, що суперечку про ціну постачань газу в Україну може бути вирішено в арбітражному суді.

«Наші контракти знаходяться під юрисдикцією Стокгольмського суду. Якщо українська сторона звернеться до міжнародного арбітражу, ми подамо зустрічний позов», - заявив він.

На думку Язєва, для перегляду російсько-українських газових угод немає підстав.

«Наші українські партнери вважають існуючі ціни несправедливими, але покупець завжди думає, що він переплачує, а продавцеві здається, що він недоотримує», - зазначив він.

Він нагадав, що контракт на 11 років, підписаний у 2009 році, обговорює всі умови постачань, у тому числі мінімально обсяги на рік.

«Ми йдемо назустріч - не беремо штрафи за недобір газу, в розумних межах, звичайно», - додав він.

Нагадаємо, 13 липня голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань газових угод, депутат від Партії регіонів Інна Богословська заявила, що Україна може звернутися до міжнародних судових інстанцій у разі відмови Росії переглянути газові контракти.

Раніше ZN.UA повідомляло, що однією з цілей судового процесу над Юлією Тимошенко є аргумент для міжнародного арбітражу щодо розриву газових контрактів із Росією. Разом з тим, на думку, експертів Україна могла звернутися до міжнародного арбітражу і без цього.

«Насправді тепер вже для звернення до суду даний привід не потрібен, бо формально, згідно з умовами контракту, була створена робоча група з вивчення суперечних моментів, чия робота протягом 30 днів не завершилася знаходженням взаємоприйнятного рішення. Значить, дорога до Стокгольма для Києва відкрита», - уточнює «Дзеркало тижня. Україна».