Росія і Китай знову заблокували резолюцію ООН по Сирії

19 липня 15:30

Росія і Китай знову застосували право вето щодо проекту резолюції СБ ООН по Сирії. Російський проект не містить згадування про санкції.

 

Росія застосувала право вето щодо проекту резолюції СБ ООН по Сирії, представленого країнами Заходу.
У ході засідання Ради Безпеки за цю резолюцію висловилися одинадцять членів СБ, проти - двоє (РФ і КНР), ще двоє утрималися.
Проект резолюції по Сирії, який відкривав дорогу до санкцій, був внесений Францією, Німеччиною, Португалією, Великобританією і США.
Російський же проект повністю спирається на домовленості, досягнуті на зустрічі "групи дій" по Сирії 30 червня в Женеві, і не містить згадування про санкції.
Раніше, 4 лютого, Росія та Китай вже наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН по Сирії. Решта 13 членів Ради, включаючи США, Францію і Великобританію проголосували за резолюцію.
У відповідь на крок Китаю і Росії представник США в Радбезі ООН Сьюзан Райс виступила з жорсткою заявою, в якій сказала, що відтепер кров людей, які гинуть у ході зіткнень у Сирії, буде лежати на руках країн, які заблокували прийняття резолюції.
Британська місія при ООН назвала вето «ганебним». Глава французького зовнішньополітичного відомства Алан Жюппе назвав голосування ще одним кроком до подальших «звірств» і злочинів проти людяності, які здійснює режим у Дамаску.
Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що відсутність єдиної реакції світового співтовариства може привести до ще більшого кровопролиття і громадянської війни.
Представник Росії при ООН Віталій Чуркін назвав текст резолюції «незбалансованим» і таким, що підбурює до зміни режиму. !zn
Читайте також: