Росія вважає, що Україна не може бути наполовину у Митному союзі

29 березня 10:19

Російська сторона вважає, що Україна не може претендувати на "половинний" статус у роботі Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

 

Перший віце-прем'єр Росії Ігор Шувалов заявив, що днями російська влада отримала лист від України про формат її участі у Митному союзі. За його словами, членство не може бути половинним, воно має бути повним.

Росія пропонує Україні вступити до МС. Результатом такої співпраці, зокрема, може стати зниження ціни на газ для України. Київ заявляє, що планує поступово приєднуватися до деяких правил МС, однак на сьогодні питання про вступ країни в це об'єднання не стоїть. Раніше президент України Віктор Янукович заявляв, що Україні цікава економічна інтеграція з Митним союзом, і Київ продовжує шукати модель співпраці з цим об'єднанням. Він також допускав можливість співпраці України з Митним союзом і статус спостерігача.

Раніше Азаров заявляв, що українська сторона розраховує на статус спостерігача з правом дорадчого голосу. Він пояснив, що при такому форматі співпраці у Києва буде можливість брати участь у прийнятті рішень і на будь-якому етапі у разі, якщо воно зачіпає інтереси української сторони, його корегувати.

Нагадаємо, раніше російська сторона на різних рівнях вже відкидала пропозицію Києва співпрацювати в рамках Митного союзу форматі "3+1", який передбачав часткову участь України в цьому об'єднанні.

За даними DT.UA, після зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна 4 березня уряди обох країн отримали завдання знайти формулу співробітництва, прийнятну для обох сторін. У результаті консультацій з російською стороною на рівні робочих груп була досягнута домовленість про "асоційоване членство" України в МС.

Офіційно у Кабміні заявили, що говорити про це рано. "Я думаю, ми на це не підемо, у тому числі через політичну ситуацію, щоб не розколоти країну. Поки треба все підрахувати", - сказав урядовий уповноважений України з питань співпраці з РФ, країнами-учасницями СНД, ЄврАзЕс та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

Однак не виключено, що Україна буде домагатися статусу держави-спостерігача при МС і ЄЕП. Як запевнив президент Віктор Янукович, Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише в тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже у листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою.

21 березня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв заявив, що участь України в Митному союзі у форматі "3+1" неможливо. При цьому він допускає, що Україна може співпрацювати з Митним союзом у статусі спостерігача. !zn

Читайте також:

Україна не зможе впливати на прийняття рішень у Митному союзі, - Медвєдєв

У Держдепі вважають, що Україна встановить з Росією здорові відносини після вступу в ЄС

Україна веде переговори про статус спостерігача у Митному союзі, - Азаров

Медвєдєв змалював перспективи України в МС: Або все, або нічого