Росія не доб'ється від України документа про відстрочення ЗВТ з Євросоюзом

30 вересня 11:55

Російський міністр хоче, щоб Київ на "політичному рівні" закріпив те, що Брюссель вже затвердив юридично.

 

Україна не буде приймати жодного документа про перенесення набуття чинності зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом. Про це повідомив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.

"Немає необхідності для України робити якийсь документ. Це прерогатива ЄС - визначати обсяг тимчасового застосування", - сказав він.

На уточнююче питання, чи буде Україна готувати такий документ, він відповів: "Ні, не будемо".

Нагадаємо, напередодні міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв заявив, що Росія задоволена "достатнім з юридичної точки зору" рішенням Ради ЄС про затвердження перенесення на кінець 2015 року запуску ЗВТ Україна-ЄС.

При цьому він заявив, що Київ теж повинен схвалити аналогічний документ. Як він пояснив, Росія хоче, щоб ця відстрочка була закріплена "і політично".

Нагадаємо, 29 вересня Рада ЄС виключила з тимчасового застосування Угоди про асоціацію розділ IV "Торгівля і пов'язані з торгівлею питання", імплементація якого і означала б створення ЗВТ України з ЄС. Таким чином Євросоюз офіційно затвердив відстрочку до 31 грудня 2015 року створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Одночасно на цей період продовжені торговельні преференції з боку ЄС щодо експорту з України.

Але, як раніше заявив єврокомісар з торгівлі Карел де Гухт, "Якщо Росія якимось чином порушить домовленості, ми запропонуємо Раді ЄС змінити рішення щодо відкладання до 31 грудня 2015 року тимчасового застосування положень зони вільної торгівлі".

Як повідомляло раніше ZN.UA, на сьогоднішній день обсяг тимчасового застосування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС включає і політичні і економічні розділи, повністю або частково.

У середині вересня прем'єр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову про введення мит для українських товарів, яке вступить в силу, якщо Росія побачить хоча б часткове застосування економічних статей угоди про асоціацію з ЄС.

Читайте подробиці в статті "Угода про асоціацію: ходіння по муках".!zn