Росія готова обговорювати заміну Захарченка та Плотницького компромісними фігурами – Рахманін

04 лютого 09:38

Чи не головними вимогами росіян в рамках "нормандських" переговорів стали офіційне скасування АТО та обов'язкове пенсійне забезпечення Києвом населення ОРДЛО.

 

Російська сторона змінила свою переговорну риторику в рамках "Нормандського формату", проявивши готовність обговорювати заміну керівництва "ЛНР-ДНР", а також висунувши вимоги щодо пенсійного забезпечення Києвом жителів тимчасово окупованих територій, припинення торговельної блокади і офіційного скасування АТО.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Сергій Рахманін. За його інформацією, сьогодні російські дипломати демонструють формальну схильність до поступок.

"У контактах із західними дипломатами вони озвучують, наприклад, готовність обговорювати заміну Захарченка й Плотницького іншими, компромісними і навіть погодженими з партнерами з "нормандського формату" фігурами. Але готовність ця, на думку інформантів, пов'язана не з чуйністю до побажань Берліна і, тим більше, Києва. Є й прагматичніші мотиви: "вожді" трохи зарвалися, добряче прокралися. Це, до речі, одна з причин урізання фінансування "республік". Однак гіпотетичне зміщення одіозних "глав" ОРДО й ОРЛО Москва подає як демонстрацію своєї компромісності", - зазначає він.

Крім цього, Росія, як повідомляє автор, погодилася обговорювати можливість озброєння місії ОБСЄ та її право виконувати свої функції не тільки під час, але і після гіпотетичних виборів в ОРДЛО, хоча запропоновані Москвою чисельність і мандат місії Київ категорично не влаштовують.

Рахманін вказує, що Кремль також сприйняв вимоги щодо виводу з Донбасу своїх регулярних підрозділів ЗС, продемонструвавши свою "поступливість".

"Офіційно не визнаючи присутності кадрових військових у Донбасі, Росія продемонструвала "гнучку" відповідь на вимоги забрати звідти свої регулярні підрозділи. За даними наших джерел, значна частина російських військових останнім часом була виведена з ОРДЛО - як чергова демонстрація поступливості Кремля. Але чимале (і постійно поповнюване) угруповання, як і раніше, зосереджене поблизу кордонів України і в перший-ліпший момент може бути перекинуте в Донбас", - йдеться в статті.

При цьому, переговорні позиції росіян, за словами Рахманіна, також змінилися.

"Чи не головними вимогами стали обов'язкове пенсійне забезпечення Києвом жителів ОРДЛО, повне беззастережне скасування будь-яких форм торгової блокади та офіційне скасування АТО", - зазначає автор, вказавши, що авдіївске загострення дало РФ привід вдатися до миротворчої риторики, із закликами про "пацифікацію" України.

Автор підкреслює, що РФ, як і раніше не бажає поступатися в ключовому питанні, що стосується надання Києва контролю над кордонуом.

"Росія, як і раніше, не бажає поступатися в ключовому питанні, - пропозиції не те що контролю кордону Києвом, а бодай постійного моніторингу його місією ОБСЄ Москва блокує. А без цього всі розмови про вибори, "особливий статус", деокупацію, реінтеграцію et cetera позбавлені будь-якого сенсу. Безглузді вони і без повного припинення вогню та повного відведення озброєння - відправної точки мінських угод", - підсумовує він.

Читайте також: Бойовики використовують населення ОРДЛО як "живий щит" - Bellingcat

Раніше в рамках "нормандських" переговорів російська сторона наполягала на необхідності затвердження Україною "закону про особливий статус Донбасу" та повної амністії для бойовиків.

Детальніше про перебіг Мінського процесу читайте у статті Сергія Рахманіна "Не чекати на Годо!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".